Florin Cîţu explică de ce a prelungit starea de alertă, deşi situaţia epidemiologică este bună: Trebuie să fim vigilenţi în continuare

Guvernul a adoptat hotărârea prin care propune prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iulie, deşi numărul cazurilor scade în fiecare zi,
Filip Stan
09 iul. 2021, 08:08
Florin Cîţu explică de ce a prelungit starea de alertă, deşi situaţia epidemiologică este bună: Trebuie să fim vigilenţi în continuare

Premierul Florin Cîţu a afirmat, joi seară, că trebuie să fim vigilenţi în continuare, chiar dacă situaţia epidemiologică este bună, de aceea a fost prelungită starea de alertă. ”Aceste restricţii pe care le impunem nu ne salvează de pandemie, doar vaccinarea ne salvază de pandemie”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu a fost întrebat, joi seară, la Craiova, de ce a fost prelungită starea de alertă dacă situaţia epidemiologică este bună şi a răspuns: ”Trebuie să fim vigilenţi în continuare. Am relaxat unele condiţii, dar este important să rămânem vigilenţi şi este important să ne vaccinăm, este singura soluţie de a scăpa de pandemie. Aceste restricţii pe care le impunem nu ne salvează de pandemie, doar vaccinarea ne salvază de pandemie”.

Întrebat cum merge campania de vaccinare, premierul a precizat: ”Dacă ne uităm la campania de vaccinare prin filtrul cu numărul de persoane infectate zilnic, merge foarte bine. Dar depinde doar de noi să nu avem un val patru, pentru că avem vaccin. Dacă ne vaccinăm, nu vom avea un val patru. Este atât de simplu”.
Starea de alertă a fost prelungită, cu 30 de zile, din 12 iulie.

Zeci de asociaţii cer eliminarea restricţiilor cu privire la numărul persoanelor care pot participa la adunările publice

Zeci de asociaţii şi organizaţii îi cer lui Florin Cîţu eliminarea restricţiilor cu privire la numărul persoanelor care pot participa la adunările publice, considerându-le discriminatorii, din moment ce alte evenimente – sportive, culturale sau chiar evenimente private în interior se pot derula cu număr mare de participanţi. ”Libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire şi de asociere reprezintă drepturi fundamentale într-o societatea democratică”, afirmă asociaţiile semnatare.

Zeci de asociaţii şi organizaţii au transmis, joi, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Florin Cîţu, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, dar şi Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Stare de Alertă prelungită în România. Raed Arafat: La restaurante nu mai este valabilă regula de şase persoane la masă

”Organizaţiile semnatare îşi exprimă îngrijorarea asupra restricţiilor nejustificate privind organizarea adunărilor publice, menţinute în prezent în starea de alertă. În momentul de faţă, întrunirile sportive, religioase, culturale sau familiale, precum nunţile şi botezurile, sunt permise cu numere semnificative de participanţi, în timp ce adunările publice sunt în continuare limitate la 100 de persoane, într-un mod nejustificat din punct de vedere epidemiologic. Aceleaşi restricţii erau în vigoare în noiembrie 2020, respectiv aprilie 2021, momente de vârf ale pandemiei”, transmis organizaţiile.
Potrivit acestora, ”dreptul la întrunire este desconsiderat şi pus în inferioritate de autorităţile care reglementează restricţiile la nivel naţional într-un mod disproporţionat şi nejustificat”.
”Cele 65 de organizaţii semnatare, active în domenii precum drepturilor omului, reprezentarea minorităţilor, egalităţii de şanse, protecţia mediului şi furnizării de servicii sociale, vă solicită un tratament proporţional şi predictibil asupra limitării dreptului la întrunire, drept exercitat anual de organizaţiile noastre în forma unor marşuri şi adunări de conştientizare (…) Libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire şi de asociere reprezintă drepturi fundamentale într-o societatea democratică”, se mai arată în document.

Florin Cîţu îl contrazice pe Ludovic Orban privind revocarea lui Alexandru Nazare. „Am anunţat liderii coaliţiei. Decizia am luat-o marţi”
”Prin reglementarea diferită a modului de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, care sunt restricţionate la 100 de participanţi, respectiv a procesiunilor şi/sau pelerinajelor, care se pot desfăşura indiferent de numărul de persoane participante se creează o discriminare între cetăţeni pe criteriul opiniei, religiei, respectiv a orientării sexuale. Caracterul discriminatoriu se referă la faptul că, pe de-o parte, persoanele care îşi doresc să participe la activitatea cultelor religioase pot participa, indiferent de număr, iar pe de altă parte persoanele care doresc să participe la forme laice de manifestare a drepturilor la libertatea de întrunire şi exprimare sunt restricţionate la un număr de 100 de persoane”, se mai arată în document.

Aceştia atrag atenţia că ar fi discriminatoriu şi să ceară asociaţiilor sau organizaţiilor să verifice dacă participanţii sunt vaccinaţi.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Locul de legendă din România care a fost distrus din temelii și restaurat. Are un potențial turistic uriaș și policandru superb
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Zodii care se îngroapă în datorii. Vor face față cu greu situației
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Israel amână eliberarea prizonierilor palestinieni: acordul de încetare a focului cu Hamas, în impas
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară