Florin Cîţu a dat explicaţii despre modul în care a evoluat preţul combustibilului în România care influenţează şi preţul alimentelor şi transportului.
„La combustibil scumpirea vine de la petrol. A avut o creștere. Prețul petrolului acum scade. O să se modifice, cam în două săptămâni sau o săptămână. Prețul era mult mai mare dacă nu eliminam supraacciza introdusă PSD. Prețul a crescut peste tot în lume datorită fluctuațiilor petrolului pe piața internațională. O să scadă prețul la pompă.
În România au crescut veniturile mult mai repede anul acesta. Asta înseamnă că ne păstrăm puterea de cumpărare. Mă refer la venitul mediu net. Veniturile în sectorul privat au crescut cu aproximativ 7,5 % – aproape 8%. Prețurile au crescut cu aproape 3%.
La energia electrică și gaz: au în plan sectorul construcțiilor, un sector foarte important în România. Ne uităm la soluții. Dar într-o economie de piață prețurile scad și cresc. Mie îmi place că discutăm acum când prețurile cresc să găsim soluții, dar nimeni nu vine să spună ce facem când prețurile scad. Atunci înseamnă un profit mai mare pentru companii. Și nimeni nu spune ce facem atunci. Căutăm soluții pentru consumatorul vulnerabil, deja există în Parlament o lege în acest sens”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.
În luna iunie, România se află pe locul 10 în topul scumpirilor la benzină. Dacă în 2020 un român cu un venit mediu putea cumpăra 673 de litri de carburant, în 2021 acelaşi român va putea cumpăra 669 de litri.
În România, benzina s-a scumpit cu 12,7% în primele șase luni ale anului. Potrivit celor mai recente date făcute publice de INS, salariul mediu brut în România este de 5.804 de lei pe lună. Acest lucru înseamnă că un român poate cumpăra 669 litri de benzină cu acest venit.
Ţările din Europa unde se cumpără cei mai mulți litri de benzină
Potrivit unui studiu de piaţă, Elveţia este pe primul loc în topul ţărilor unde se pot cumpăra cei mai mulţi litri de benzină. Aceasta este urmată de Luxemburg, şi Danemarca.