„Din păcate, domnul Dragnea nu este prea informat. Comisia Europeană a lucrat cu aceeași măsură cu România și în 2008 și în 2009 și în 2010, când am depășit deficitul bugetar, alături de Italia, Spania, Germania, Franța. Acele țări, de atunci, au făcut toate eforturile și au redus deficitul bugetar. Germania este pe surplus de vreo doi ani de zile, Franța este cu un deficit de sub 3% și așa mai departe. România a urmat planul făcut cu Comisia Europeană și Fondul Monetar până în 2015 și, după aceea, am început să deraiem și în continuare vedem că vom deraia. Deci mai multă informare pentru domnul Dragnea: Comisia Europeană folosește aceeași măsură pentru toată lumea, noi suntem cei care deviem de la un program agreat, de la un pact fiscal semnat cu Comisia Europeană. Noi l-am semnat și noi deraiem de la el”, a spus Cîțu, la Senat.
El a vorbit despre avertismentul Comisiei Europene privind corecția deficitului bugetar pe care trebuie să o facă România în acest an.
„Astăzi Comisia Europeană tocmai ne-a avertizat că va trebui să facem o corecție a deficitului bugetar în 2017. În primele trei luni a trebuit să tăiem din investiții, acestea au ajuns la minimul istoric doar pentru a avea un surplus bugetar așa de formă. Acum adăugăm legea salarizării unitare care pune la deficitul bugetar cam 0,4%-0,5% din PIB în cel mai simplu mod. Trebuie să ne întrebăm de unde va mai tăia acest Guvern pentru a răspunde avertismentului Comisiei Europene. Va fi un avertisment oficial, va fi o cerere oficială de la Comisia Europeana de corectare a deficitului bugetar către obiectivul pe termen mediu (…) care este de sub 1%. De anul trecut am depășit acest obiectiv, anul acesta vom depăși în continuare”, a precizat Cîțu, potrivit Agerpres.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, consideră că în Europa se vorbește ‘pe două voci’ despre disciplina financiară, deoarece în cazul României, spre deosebire de alte țări, se vorbește din nou despre austeritate într-un moment în care țara noastră înregistrează cea mai mare creștere economică din UE.
„În Europa se vorbește pe două voci despre disciplina financiară. Când Franța sau Spania depășesc pragul de deficit de 3% nu se supără nimeni. Când România are cea mai mare creștere economică din UE, ni se vorbește din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai puțin exacte. Eu cred că regulile trebuie să fie la fel pentru toți. Salariile românilor sunt de 2-3-4 ori mai mici decât ale europenilor. E necesar să le mărim pentru a stopa plecarea tinerilor din țară”, a scris luni Dragnea, pe Facebook.
Comisia Europeană a adresat României un avertisment cu privire la existența unei abateri semnificative în 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu și îndeamnă Consiliul sa adopte o recomandare prin care să i se impună României să ia măsurile necesare în 2017 în vederea corectării.