”PSD, unde sunt banii? Deficitul lunii iulie este de 3.2 miliarde lei. Anul trecut deficitul lunii iulie a fost de DOAR 100 milioane lei.
Deficitul lunii iulie a explodat în condițiile în care rata inflației foarte mare a crescut veniturile la buget ( nu a crescut gradul de colectare).
În același timp gradul de execuție al investițiilor este la nivelul anului 2019, sub 2020 și 2021”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.
Citește și Florin Cîțu dă lecții de economie. Dă vină pe Cîciu și pe Isărescu pentru sărăcirea românilor
Fostul premier a menționat faptul că INS a arătat că investițiile nete în economie sunt mai muci în primul semestru din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Acesta a precizat că o mare parte din bani s-au dus pe dobânzi, subvenții, bunuri și servicii.
Dar unde s-au dus banii? 1.Pe dobânzi, în profiturile băncilor. PSD nu vrea să ia banii gratis din PNRR . Așa că plătește, pe înțelegere oare cu băncile ?, dobânzi astronomice la împrumuturile pe care le face statul român. Deja a plătit aprope 19 miliarde lei pentru dobânzi în 2022. O sumă mult mai mare decât au costat dobânzile în tot anul 2021. Este o înțelegere între Marcel Ciolacu și sistemul bancar ?
2. Subvenții. Cheltuielile cu subvențiile s-au DUBLAT și au ajuns aproape de 8 miliarde lei. Și mai sunt 5 luni din 2022.
3. Bunuri și servicii. Nu, nu au scăzut. Din contra, sunt mai mari cu aproximativ 7 miliarde fața de anul trecut”, a mai spus Cîțu.
În opinia fostului prim-ministru, în aceste condiții, cu un deficit bugetar în creștere, urmează inflație și mai mare, dobânzi și mai mari, taxe mai multe și mai mari.
”La începutul anului avertizăm că politicile socialiste ale PSD vor duce la inflație mare și dobânzi mari. Nu am estimat că vor apărea taxe noi pentru că din poziția de președinte al PNL știam că mă voi opune. Taxele și toate măsurile populiste au fost adoptate după ce am plecat.
Liberalii pot salva situația economică. Au arătat în timpul celei mai mari crize din ultima sută de ani că pot să repună economia pe picioare în timp record. Mai mult, liberalii au arătat că te poți împrumuta la dobânzi negative chiar și cu rating de țară cu mult sub cel al țărilor din zona euro. Investitorii au incredere in soluțiile liberalilor.
Liberalii au soluții și au demonstrat acest lucru în 2020 și 2021”, a conchis Florin Cîțu.