Florin Cîţu a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, de ce se fac mai puţine teste COVID-19 şi că acest lucru face ca unii specialişti din Sănătate să presupună că numărul românilor infectaţi este mult mai mare.
„Numărul mare la ATI nu există. Constant am fost şi sub o mie de persoane internate. Această informaţie nu se confirmă. În ceea ce priveşte testările, aici am cerut mai multe informaţii la INSP, au fost mai multe discuţii. De multe ori mă uit şi la alţi indicatori, la internare în spitale şi la ATI. Dacă era cum spuneau acei specialişti trebuia să vedem, ok, sunt persoane care nu se testează, dar sunt îmbolnăviri. Atunci ar fi trebuit să vedem o creştere a numărului de persoane la ATI sau la numărul de internări şi nu vedem acest lucru”, a spus premierul Florin Cîţu, la Guvern.
Şeful Executivului a completat că „trebuie să ne uităm la mai mulţi indicatori ca să luăm o situaţie reală asupra acestui fenomen. Florin Cîţu a dat exemplul românilor care se testează acasă, cu teste rapide, care se autoizolează şi anunţă DSP sau medicul de familie, care îi are în grijă.
„Încercăm să găsim care e adevărul. Eu presupun că cei care se testează se testează mai mult acasă. Cei care se testează acasă cu test antigen şi văd că sunt pozitivi, de obicei sună la medicul de familie. Trebuie să ne uităm la mai mulţi indicatori ca să luăm o situaţie reală asupra acestui fenomen. Nu tratăm foarte uşor situaţia cu noua tulpină din Anglia. Încercăm să identificăm ce riscuri există, de aceea am spus să nu se umble la ATI, să existe paturi. E un cost pentru care trebuie să fim pregătiţi”, a mai declarat premierul Florin Cîţu.
Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe modul de calcul a ratei de infectare cu COVID. Andreea Moldova: nu vor mai fi excluse cazurile din focare
Modul de calcul al ratei de infectare cu COVID va fi modificat şi nu vor mai fi excluse cazurile din focarele COVID, a anunțat miercuri secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.
„Noi am avut o discuție în Ministerul Sănătății pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi. Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare în populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a declarat Andreea Moldovan, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii vrea să testeze de covid elevii din şcoli
Până acum cazurile înregistrate în focarele erau excluse la calculul ratei de infectare cu COVID dintr-o localitate.
Medicul Andreea Moldovan a precizat că proiectul a fost finalizat şi urmează să fie discutat cu celelalte foruri decizionale.
„Noi am terminat azi documentul respectiv și urmează să discutăm zilele următoare și cu celelalte foruri și să se ia decizia. Cu acești indicatori se poate ști situația din țară și eventuale măsuri nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control”, a mai spus Andreea Moldovan.
Rata de infectare cu COVID este principalul criteriu în funcţia de care se poate institui carantină şi se pot impune restricţii.