Florin Cîţu începe să se clatine în PNL. Ilie Bolojan îi pune la îndoială autoritatea

Întrebat dacă Florin Cîţu mai are autoritate, Ilie Bolojan a spus că „ceea ce s-a întâmplat în această perioadă nu i-a consolidat autoritatea”.
Filip Stan
22 oct. 2021, 17:36
Florin Cîţu începe să se clatine în PNL. Ilie Bolojan îi pune la îndoială autoritatea

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan (PNL), a declarat, vineri, la Europa FM, că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă nu i-a consolidat autoritatea liderului PNL Florin Cîţu. Comentariile vin după ce Florin Cîțu nu a mai fost propus premier de Klaus Iohannis și a rămas doar lider al PNL.

Generalul Ciucă lasă PSD „Pe loc, repaus”. Alfred Simonis: „Nu ne-au contacat, poate negiociază cu USR”
Bolojan a acuzat că deciziile luate de Guvernul Cîțu nu au fost ”foarte inspirate”. ”Este cât se poate de clar că PNL, fiind guvernare, nu avea nevoie de o competiţie care să dureze câteva luni. Una este să fii în opoziţie şi să faci competiţii interne cât mai spumoase, cât mai lungi, ca partidul să mai dea o ştire publică, alta este să fii în guvernare şi aceste lucruri să macine guvernarea. Şi se dă senzaţia, chiar dacă nu s-a întâmplat asta, că guvernanţii se ocupă de lucruri paralele cu agenda publică. Asta duce la scăderea autorităţii. Iar dacă un om de decizie nu mai are autoritate, este greu să livreze perfomanţă”, a spus Ilie Bolojan la Europa FM.

Florin Cîțu și Kelemen Hunor confirmă aliații: „Nu avem niciun pact cu PSD. Negociem și cu USR pentru susținere în Parlament”
Ilie Bolojan, despre reducerea numărului de funcționari de la CJ Bihor: „Nu este normal să plătești oameni care nu lucrează corespunzător”
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în „Deșteptarea României”, în direct din Oradea, vineri, 22 octombrie 2021. Ilie Bolojan este renumit pentru că în momentul în care intră într-o instituție publică reduce din numărul de funcționari. Este viziunea lui că statul poate să funcționeze mai bine cu mai puțini oameni?

Ilie Bolojan a explicat pentru Europa FM că o bună parte din bugetele locale sunt consumate pe cheltuielile de personal, iar în România sunt două treimi de comune care cheltuie toate veniturile pe salarii, iar bani pentru investiții rămân foarte puțini.

„Sunt două aspecte, primul aspect este cel financiar. O bună parte din bugetele locale se duc pe cheltuielile de personal. Sunt două treimi din comunele din România care, neavând venituri, își cheltuie toate veniturile plătite de contribuabilii din acele localități pe acele salarii, prin urmare nu au bani să facă mare lucru. Dar și în marile orașe cheltuielile de personal pot să aibă pondere de 40-50%, prin urmare, bugetele de investiții sunt o diferență dintre veniturile totale și cheltuielile de funcționare, inclusiv cele de personal. Ca să ai bugete de investiții este rațional să reduci bugetele de funcționare la maxim, ceea ce înseamnă milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă lucruri pe care le folosesc cetățenii”, a explicat Ilie Bolojan la Europa FM.

„A doua problemă este o chestiune de echitate: nu este normal să plătești oameni care nu lucrează corespunzător. Dacă facem o comparație între sectorul privat și cel public, în mod cert încărcarea și volumul de muncă din sectorul privat este mai mare decât în cel public. Prin urmare, este o chestiune de echitate să încarci schema de personal suficient cât oamenii să aibă randament minim”, a mai spus Ilie Bolojan la Europa FM.

„Posturile de execuție pot lua aproximativ 500-600 de euro net, depinde de vechime. Posturile de conducere, de director, pot lua 1000 – 1500 de euri net. Salariul unui om de conducere poate să fie mai mic sau mai mare, în funcție de ceea ce face. În momentul în care un director coordonează o direcție care derulează proiecte de sute de milioane de euro, pe care le termină, le pune în practică fără corecții financiare în condiții de calitate corespunzătoare, este un salariu mic. Dacă este o direcție care nu face nimic, gândită de oameni politici pentru clientela lor, salariul este prea mare”, a explicat Ilie Bolojan la Europa FM.

„Oamenii care au fost dați afară erau din două categorii: oamenii care-și făceau treaba în condiții normale de muncă și o anumită clientelă politică. Pentru cei care-li făceau treaba și aveau și capacitatea intelectuală, nu aveau de muncă. Pe cale de consecință, reducerile de personal, poate nu erau perfecte, dar au dovedit că, rămânând jumătate din angajații Consiliului Județean, lucrăm la fel ca înainte. Ba dimpotrivă, facem mai multe lucruri. Înseamnă că a fost o decizie corectă, pentru că a trecut un an de zile și Consiliul Județean nu a intrat în colaps”, a mai spus Ilie Bolojan la Europa FM.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai