Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, după întâlnirea cu premierul interimar Florin Cîţu, că municipalitatea şi Guvernul vor acoperi cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei pentru populaţie.
„Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul Bucureşti (raportul dintre preţul suportat de autorităţi şi cel suportat de populaţie – n.r.) era doi la unu. Adică două părţi plătea Primăria, o parte plătea cetăţeanul. Ce am spus eu este că raportul acesta nu o să fie mai mic. Adică, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puţin două treimi”, a explicat Nicuşor Dan.
Edilul a reamintit că premierul interimar Florin Cîţu a discutat luni cu primarii oraşelor care au sisteme de termoficare centralizate despre ajutorul pe care îl poate oferi Guvernul.
„ANRE a fixat tariful abia acum, pe 1 noiembrie. Discuţia cu prim-ministrul a fost luni, la 16,30. În urma acelei discuţii, fiecare primar a trimis, prin intermediul Asociaţiei Municipiilor, solicitarea care s-a centralizat marţi după-amiază. Această solicitare este pe masa Guvernului. Răspunsul trebuie să îl dea Guvernul, dar eu cred că, din ce am vorbit cu prim-ministrul, este foarte decis să rezolve repede problema asta. (…) Prim-ministrul nu s-a pronunţat în prezenţa noastră în ce priveşte soluţia, dar ce ne-a spus că are intenţia să se implice în această problemă, pentru ca cetăţenii să nu fie afectaţi”, a precizat primarul general.
Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa ca, în urma intervenţiei Guvernului, ANRE să revizuiască preţul de producţie de 380 de lei pe gigacalorie.
„Soluţia cea mai echitabilă este ca Guvernul să intervină astfel încât acel preţ fixat de ANRE, de producţie, care este obligatoriu pentru toate sistemele oraşelor care transportă şi distribuie mai departe, să coboare. Adică anul trecut acest preţ era cam 195 de lei. Anul acesta este 380 de lei, aşa cum a fost fixat de ANRE. Ceea ce poate să facă Guvernul, subvenţionând gazul pe care aceşti producători de energie îl primesc, să scadă preţul de producţie care este furnizat de către ANRE”, a indicat el.
Nicuşor Dan a dat asigurări că facturile bucureştenilor nu vor suferi creşteri exagerate în această iarnă.
„Azi am vorbit despre cereri, prim-ministrul nu s-a pronunţat asupra soluţiei, vrea să se implice astfel încât cetăţenii să nu fie afectaţi”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan a organizat luni o întâlnire cu liderii grupurilor politice din Consiliul General al Capitalei și cu reprezentanții companiei municipale Termoenergetica pentru a discuta despre prețurile pentru termoficare din această iarnă.
„Am cerut celor de la Termoenergetica să ne dea detalii privind formarea prețului pentru distribuția și transportul energiei termice, ca să avem o evaluare a uneia dintre componentele importante ale viitorului preț al gigacaloriei (cealaltă componentă fiind prețul de producție a energiei termice).
Punctual pentru București, am ridicat problema achiziției ELCEN de către Primăria Capitalei și am convenit că va avea loc o discuție separată cu premierul Florin Cîțu, în această săptămână. Voi merge la această discuție după ce voi avea o nouă întâlnire cu reprezentanții Termoenergetica și cu liderii grupurilor din CGMB, ca să pot veni cu propuneri concrete și cu o viziune comună la nivelul Bucureștiului despre problema termoficării. Vorbim nu doar de soluții de sprijin pentru această iarnă, ci de refacerea pe fond a unui sistem de termoficare învechit, care până acum a fost doar cârpit, nu modernizat”, a declarat primarul general Nicuşor Dan.
Termoenergetica, furnizorul de agent termic din Capitală, cere majorarea tarifului de distribuție și transport a energiei termice cu peste 85%, conform Hotnews.ro. Tariful actual este 220 lei fără TVA, iar majorarea cerută trebuie aprobată de ANRE.
Acestei majorări se adaugă și majorarea cu 86% a prețului de producție a gigacaloriei de la 206 la 329 lei plus TVA pentru ELCEN, deja aprobată de ANRE, astfel că per total prețul pe gigacalorie ar putea ajunge undeva la 740 lei fără TVA, aproape 900 de lei cu TVA 19%.
Termoenergetica vrea majorarea tarifului la distribuție și transport deoarece pierderile pe rețea au crescut, ajungând la 2.200.000 l/h în 2020 (în 2021 se calculează și se stabilesc pierderile pe 2020), dar și în contextul în care prețul de producere a gigacaloriei a crescut cu 86%. Astfel, Termoenergetica plătește mai scump pierderile, iar asta se vede pe factură.