Premierul Florin Cîțu s-a întâlnit astăzi la Palatul Victoria cu reprezentanții cultelor religioase din România. La discuții au participat și președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, Andrei Baciu.
Florin Cîțu, precizări concrete legate de desfășurarea sărbătorilor religioase de Paște:
„Am avut astăzi o nouă întâlnire cu reprezentanţi ai cultelor religioase din România, în perspectiva Sărbătorilor Pascale şi a altor momente religioase importante din perioada următoare. Am punctat faptul că la nivelul Guvernului nu dorim să intervenim în nici un fel în desfăşurarea tradiţională a sărbătorilor religioase şi nu avem în vedere să introducem măsuri suplimentare faţă de cele existente. Aşa cum am stabilit în Guvern în urma consultărilor cu reprezentanţii cultelor religioase, va fi permisă circulaţia persoanelor în noaptea de Înviere, respectiv 1 mai-2 mai 2021, precum şi în noaptea de 8 mai – 9 mai 2021 (sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramadan), pentru participarea credincioşilor la slujbele religioase. Acestea vor putea fi organizate atât în interiorul, în exteriorul lăcaşelor de cult, sau simultan, în condiţiile sanitare cunoscute pentru protejarea sănătăţii oamenilor.
-Apreciez disponibilitatea tuturor cultelor prezente la această întâlnire de a sprijini eforturile autorităţilor în combaterea răspândirii noului coronavirus şi le mulţumesc. Ne preocupă pe toţi sănătatea oamenilor şi vrem să ne asigurăm că măsurile în vigoare sunt înţelese şi respectate. Am fost cu toţii de acord că respectarea măsurilor de distanţare, purtarea măştii şi asigurarea condiţiilor de dezinfectare, dacă sunt respectate, reprezintă soluţia pentru ca activităţile religioase să se desfăşoare în deplină siguranţă din punct de vedere sanitar. Doar dacă respectăm aceste reguli şi, în paralel, ne vom vaccina în număr cât mai mare, vom reuşi să depăşim mai repede această perioadă dificilă şi să revenim la o viaţă normală. Succesul campaniei de vaccinare nu este un moft sau o ambiţie a cuiva, este esenţială pentru protejarea vieţii şi sănătăţii oamenilor”, a transmis premierul.
Florin Cîțu, declarații live după întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase.
-Am transmis propunerea președintelui României în persoana doamnei Ioana Mihăilă. Cred că în cursul zilei de astăzi va fi depunerea de jurământ și vom avea un ministru al Sănătății care să preia acest portofoliu.
-Am vorbit cu reprezentanții cultelor religioase. Am discutat despre regulile de Paște și despre campania de vaccinare. Lucrurile sunt foarte simple pentru acea noapte. Doar respectarea regulilor pe care le avem contează: mască, dezinfectant, distanțare. Nu vom interveni în modul în care se organizează slujbele. Am primit un set de recomandări de la Patriarhie. Vom avea o noapte a Paștelui fără probleme.
Întrebări
-Bună ziua. Aș vrea să vă întreb de protocolul semnat aseară cu cei din coaliție. Veți sesiza din funcția de premier că un ministru nu și-a îndeplinit atribuțiile și vreți să-l demiteți, iar coaliția nu este de acord. Ce veți face în acea situație?
Cîțu: „Din partea PNL a semnat domnul preşedinte Ludovic Orban, pentru că este un procol politic. Eu nu ştiu de ce vă ducem dvs. direct către remaniere. Nu trebuie să existe aşa ceva. Eu sunt sper că nu vom mai avea remanieri, nu iau în calcul aşa ceva în perioada următoare. O văd ca pe o situaţie excepţională. Nici nu are sens să discutăm acum. Ceea ce a fost foarte clar pentru toţi cei prezenţi acolo, e un document politic, nu s-a pus problema de a modifica Constituţia. Demisia lui Voiculescu nu am luat-o în calcul, dar s-a întâmplat. Lucrurile se întâmplă.”
Cîțu: Trebuie să ne vaccinăm dacă vrem viața de dinainte de pandemie. Ne dorim să revenim la această normalitate.
-Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că un ministru care își atacă premierul trebuie să-și dea demisia. Dacă se repetă ce s-a întâmplat cu Drulă luați în considerare remanierea?
Cîțu: Nu cred că se va mai întâmpla așa ceva.
-Unde sunt cele mai mari cheltuieli de personal în primele luni? Ați avut un memorandum cu privire la miniștri, trebuiau să trimită fișele de evaluare?
Cîțu: Memorandumul este în evaluare. Referitor la cheltuielile de personal, cum ar fi Sănătatea, sunt justificate.. sunt anumite sporuri pe perioada stării de alertă..
Ați discutat de controale în noaptea de Paște?
Cîțu: În afară de circulație, totul e închis. Va fi o noapte normală, nu se pot face petreceri. Doar circulația va fi liberă.
Cei din HoReCa au spus că au avut o discuție cu dvs pentru a deschide restaurantele înainte de 1 iunie. Stă în picioare acest lucru?
Cîțu: Dacă se vaccinează, bineînțeles că se poate.
Sunt studii care arată că până la final de an vom putea vaccina doar 30% din populație.
Cîțu: Sunt scenarii pesimiste. Veți vedea că avem pentru toate o soluție. E un scenariu pe care nici nu îl iau în calcul.
Ați spus că vreți digitalizare acum. La ce vă refereați?
Cîțu: Acest efort de anul trecut cu ghișeul.ro funcționează cu plata taxelor. Trebuie să arătăm că viața e mai ușoară pentru toată lumea cu digitalizarea. E nevoie de o campanie de informare privind beneficiile digitalizării. Mă refer la întregul aparat administrativ.
După ce s-a întâmplat la Babeș, ați cerut o anchetă. Nu s-ar impune o anchetă și vizavi de ce s-a întâmplat la Foișor?
Cîțu: Am pornit deja o anchetă. Am avut discuții și în acea seară cu cei care se ocupau de acel transfer. Am cerut să aflu cum s-a desfășurat procedura.
-Ați fi de acord cu numirea lui Vlad Voiculescu în funcția de consilier onorific al ministrului Sănătății?
Cîțu: Nu cred că se pune problema. E în vacanță în perioada următoare.
-EMA a spus că Johnson & Johnson e eficient.. se va demara și la noi vaccinarea cu acest ser?
Cîțu: Da, vom demara vaccinarea și cu Johnson & Johnson. Era soluția inițial să folosim acest vaccin și centrele mobile. Momentan este Pfizer, vom vedea dacă revenim la Johnson & Johnson.
-Ați spus că ați vorbit cu reprezentanții cultelor religioase. Cum se vor implica în campania de vaccinare?
Cîțu: Sunt mai multe exemple. Un cult religios a luat legătura cu prefectul pentru modalitățile de vaccinare… se implică activ și au răspuns pozitiv la această dorință a noastră. Au spus că susțin campania și vor transmite populației necesitatea vaccinării.