Premierul României, Florin Cîţu, susține că nu a discutat cu Patriarhul Daniel despre vaccinarea acestuia. Declarația vine în contextul în care Patriarhia Română susține despre vaccinarea Patriarhului Daniel că actul are caracter voluntar și este un drept, nu o obligație (mai multe pe acest subiect aici).
Motivul real pentru care Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat, deși BOR susține campania de imunizare
„Putem să încercăm artificii pe termen scurt, motivații financiare, dar trebuie să venim și să susținem campania de vaccinare. Îmi pare bine că domnul Barna vrea să se întâlnească cu responsabilii de la culte. Să ne implicăm toți.
În acest moment nu am discutat cu domnia sa (n.r.: Patriarhul Daniel). Orice efort ajută. Vaccinarea nu e obligatorie în România, dar puterea exemplului e esențială. E ușor să critici, să stai pe margine…”, a declarat Florin Cîţu la Digi24.
Răspunsul lui Vasile Bănescu despre vaccinarea Patriarhului
Vasile Bănescu a fost întrebat, în contextul răspunsului dat la solicitarea lui Dan Barna ca premierul Cîţu să înceapă un dialog cu Biserica Ortodoxă pentru a deveni partener pentru vaccinare, dacă Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a vaccinat.
„Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său şi care a reflectat la caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptulul că acesta este un drept, nu o obligaţie. Dacă va decide să se vaccineze, aşa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunţa public lucrul acesta”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Reacţia BOR după ce Florin Cîţu a cerut ajutorul Bisericii pentru a susţine campania de vaccinare. „Ajutorul Bisericii există”
Dincolo de aceste aspecte ce ţin de registrul unor decizii personale, Poziţia Patriarhiei Române a fost şi rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică, a adăugat Bănescu.
„Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor şi credincioşilor ei cu privire la vaccinare. Opţiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanţiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculaţiilor excesive şi a extremismelor”, a mai spus Vasile Bănescu.