Florin Cîţu a avut o convorbire miercuri cu omologul israelian Benjamin Netanyahu despre stadiul campaniilor de vaccinare din România şi Israel. Şeful Guvernului a adus un omagiul pentru victimele Holocaustului şi a transmis că ţara noastră cinsteşte memoria celor asupriţi şi respinge puternic orice formă de discriminare.
„Astăzi am avut prima convorbire telefonică cu omologul meu israelian, Benjamin Netanyahu. Dincolo de evocarea relațiilor bilaterale excelente dintre România și Israel, am discutat despre stadiul campaniilor de vaccinare din țările noastre. Convorbirea cu Prim-ministrul Netanyahu a avut loc, deloc întâmplator, de Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului. Pe lângă omagiul adus victimelor Holocaustului, i-am transmis omologului meu că România cinstește memoria celor asupriți și respinge puternic orice formă de discriminare.
În conversația de astăzi, împreună cu Prim-ministrul Netanyahu, am reconfirmat o veche realitate, aceea că România și Israel împărtășesc multe valori comune. Sunt convins că relația dintre țările noastre va evolua în continuare într-un ritm bun.”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.
Herman Berkovits, medicul personal, de peste 25 de ani, al premierului Israelului Benjamin Netanyahu, este membru în consiliul de supraveghere al uneia dintre cele două fabrici private din România care fac măști chirurgicale Fabrica a fost pornită cu puțin timp înainte de declararea pandemiei.
Cum a ajuns Israelul să aibă mai multe vaccinuri decât poate folosi. Netanyahu l-a sunat de 17 ori pe CEO-ul Pfizer
Ritmul de vaccinare al Israelului este de 10 ori mai mare decât cel al Statelor Unite, 40% dintre israelieni au primit cel puțin o doză. Un studiu realizat asupra persoanelor care au primit a doua doză a arătat o scădere imediată de cel puțin 60% a noilor infecții.
Un alt studiu a avertizat că noile variante ale virusului îi fac pe adolescenți un factor îngrijorător de transmitere rapidă.
La sfârșitul anului trecut, Israelul a concurat cu țări mult mai mari pentru a achiziționa dozele de vaccin de la producători. Acum, este una dintre țările cu cea mai rapidă vaccinare din lume și are mai multe doze de vaccin decât va putea folosi, scrie The Financial Times.
În Israel au fost vaccinate peste 2,5 de milioane de oameni. Dintre aceştia, peste un milion de persoane au făcut şi rapelul. Prima analiză a pacienţilor complet vaccinaţi indică faptul că vaccinul anti-Covid de la Pfizer este cel puţin la fel de eficient precum au sugerat studiile clinice. Doar 20 de persoane din 128.600 s-au infectat cu coronavirus după vaccinare.
Cum stă România cu vaccinarea
Florin Cîţu se declară mulțumit de evoluția campaniei de vaccinare, deși în ultimele zile au fost semnalate mai multe probleme, iar autoritățile au fost nevoite să amâne cu 10 zile înscrierea persoanelor care desfășoară activități esențiale. Cîțu spune că deși au fost probleme de distribuție a vaccinului, obiectivul rămâne de a avea 10,4 milioane de persoane vaccinate până în luna septembrie.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, miercuri, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 42.326 de persoane, din care 16.608 au primit a doua doză. Totodată, au fost înregistrate 101 reacţii adverse, comune şi minore, alte două reacţii fiind în curs de investigare.
Potrivit CNCAV, datele puse la dispoziţie de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), care ţine evidenţa vaccinărilor, arată că în ultimele 24 de ore au fost administrate 42.326 de doze de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech, la un număr de 42.326 persoane, din care: 25.718 persoane vaccinate cu 1 doză; 16.608 persoane vaccinate cu 2 doze.
Numărul total de doze de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech administrate începând din 27 decembrie este de 570.704, la un număr de 513.429 persoane, din care: 456.154 persoane vaccinate cu 1 doză; 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.