Florin Cîțu lămurește soarta sporurilor. Ce se va întâmpla cu banii românilor: Veniturile bugetare trebuie să se lege de performanțe – LIVE TEXT

Florin Cîțu a făcut declarații după ședința de guvern în care a fost adoptată ”Ordonanțata de austeritate.
Mirabela Vasile
18 feb. 2021, 21:08
Florin Cîțu lămurește soarta sporurilor. Ce se va întâmpla cu banii românilor: Veniturile bugetare trebuie să se lege de performanțe - LIVE TEXT

Florin Cîțu lămurește soarta sporurilor. Ce se va întâmpla cu veniturile românilor. Premierul a declarat, joi seară, la Digi 24, că veniturile trebuie să se lege de performanțe.

Florin Cîțu lămurește soarta sporurilor. Ce se va întâmpla cu veniturile românilor

”E vorba de o cheltuială de personal care e nesustenabilă. Ultimii 4 ani, cheltuielile de personal pe buget s-au dublat la 110 miliarde de lei, din care 30% reprezintă sporuri. E nevoie de a lega dinamica veniturilor și în sectorul bugetar de o performanță. Eu am întrebat dacă românii au simțit că în ultimii 4 ani, performnța aparatului bugetar s-a dublat. Trebuie să intrăm în interiorul legii salarizării. Voi propune luni, ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere, secretar de stat, secretar adjunct, să fie pe mandat, de maxim 6 ani, ca în toate țările europene. Trebuie să avem o performanță publică responsabilă.

Mai mult, trebuie să facem și o rotație, după două mandate trebuie să te muți în alt departament. Trebuie să avem un aparat de funcționare public performant. Oamenii trebuie evaluați transparent și în funcție de performanță.

Ttoul e relativ, e prea mare, e prea mic. Din totalul anvelopei salariale sporurile sunt 30%. Sunt și administrații publice care fac treaba foarte bine. Definiția sporurilor și cum au apărut ele, sunt alte legende acolo. Trebuie găsită o legătură directă. Ceea ce am putut noi face prin guvern, am făcut. Am luat o decizie în decembrie, de a menține veniturile bugetarilor la nivelul lui decembrie 2020. E o decizie luată de mine și asumată. Legea salarizării bugetare, a crat mai multe probleme, a apărut tot felul de excepții. E nevoie de o resetare a legii salarizării. Eu vreau să facem și această reformă în administrație, modul cum sunt evaluați și cum cresc.

Legea salarizării a fost o lege trecută în Parlamentul României. Știam existența acestor sporuri, le studiez de câțiva ani de zile. Dacă mergem în acest ritm vom aduce într-o situație în care nu vom mai plăti pensii și salarii. PIB-ul României a scăzut anul acesta.

Pentru a ne asigura ca pe viitor să putem plăti salarii și pensii și să le creștem trebuie să avem o economie performantă. De aceea, bugetul de anul aceasta ca și cel de anul trecut are un element foarte important -investițiile-. Anul trecut, jumătate din fonduri au fost din fonduri europene, jumătate de la buget. Anul acesta mergem cu 8 miliarde pste anul trecut, sume foarte mari, ajungem la 62 de miliarde de bnai investiți, bani care produc. Bugete care în trecut au primit aprobare pentru dezmăț fiscal, așa am ajuns azi aici. E o Românie pe care am preluat-o cu aceste rigidități, de aceea este nevoie de transformare a României.”, a declarat Cîțu la Digi 24.

Florin Cîțu lămurește soarta sporurilor. Despre pensiile și veniturile românilor

”Eu am am zis că România va avea o revenire în -V-, o revenire puternică și am fost atacat constant de cei din opozitie, de presă, de jurnaliști, care spuneau că nu e posibil așa ceva. Românii trebuie să aibă încredere că și în 2021 vom avea o economie performantă, asta însemană că vor crește veniturile celor din sectorul privat, vor avea dobânzi în scădere și inflație în scădere. În același timp, cheltuielile de personal vor scădea 4 ani la rând. Va fi o reformă în întreg aparatul și vom vedea ce se întâmplă. În acest moment, veniturile vor îngheța anul acesta.

Legea a fost făcută să se aplice discreționar de unii dintre manageri.

Și eu am avut șun proiect de lege pentru a dona pensiile speciale, dar a picat la CCR. Vom rezolva problema pensiilor speciale când vom implementa această reformă a pensiilor. Mergem în direcția pensiile acordate în funcție de contributivitate. E nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii. Trebuie să gândim de ayi de a reyolva problema pensiilor.

Acum începem discuțiile pentru natalitate. Sunt mai multe soluții, pentru anumite țări a fost nevoie de doi ani de zile. În România, creșterea natalității a fost în două puncte: atunci când am avut o creștere a economiei și atunci când a fost eliminat acel plafon de indemnizație de creștere a copilului. Pe cei din sectorul privat nu sunt interesați de acest subiect. ”, a addăugat premierul.

Florin Cîțu lămurește soarta sporurilor. Când vor dispărea pensiile speciale

”Pensiile speciale vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate. Noi vrem să trecem toate pensiile pe contributivitate și eu plătesc contribuții, dar sunt separate de acest sitem. Pensiile magistraților au fost atacate de 3 ori și au câștigat. Dacă vom avea acel sistem pe contributivitate va fi altceva. Noi vom încerca să corectăm ce s-a întâmpla în ultimii 30 de ani. Eu îmi asum acest cost politic, pe care politicienii nu și l-au asumat timp de 30 de ani. Anul acesta au fost înghețate cheltuielile de personal din sistemul bugetar.”

Florin Cîțu spune că marile companii de stat nu vor fi privatizate, ci vor fi capitalizate! Totuși, premierul uspune că știe ce companii vor fi capitalizate: ”nu avem o strategie”!

”Vreau să am companii de stat performante, am văzut că sunt atacat de Ciolacu și gașca lui. Ei vor să fie companii de stat căpușate. Eu vreau să fie unele performante, în care să se plătească salarii mari. Vrem să le capitalizăm. Dacă vin din taxele germanilor, englezilor avem o problemă? Nu avem o strategie ce companii vom capitaliza. Le facem performante sau se vor închide. Socialismul a încercat 30 de ani de zile și nu a reușit. Doar prin liberalism vom reuși.”, a explicat Florin Cîțu.

Cîțu,  despre relația cu Vlad Voiculescu

Întrebat la Digi 24 despre cum se înțelege cu ministrul de la Sănătate, premierul a răspuns: „Foarte bine, nu există niciun fel de dispută”. Atunci, moderatorul emisiunii i-a reamintit că i-a reproșat lui Voiculescu că nu știe să citească un buget, iar reacția lui Cîțu a fost: „Aia n-a fost pentru Vlad Voiculescu. Am vorbit în general că au apărut fel de fel de declarații publice referitoare la buget. Mă surprinde să văd, când scrie negru pe alb că Ministerul Sănătății are mai mulți bani anul acesta”.

„Iarăși, sunt comparații pe care le facem și toate discuțiile acestea din spațiul public nu fac bine în primul rând. Trebuie să ne uităm la bugetul acesta ca la un întreg. Nu contează că la Ministerul Sănătății sunt mai mulți bani decât anul trecut. Asta nu înseamnă nimic, pe mine mă interesează cum sunt folosiți acești bani. Pot să fie mai puțini bani decât anul trecut și să-i folosească mai eficient, până la urmă acolo trebuie să ajungem”, a adăugat Cîțu.

Cîțu, despre relația cu miniștrii din Coaliție

”Aș prefera să avem dezbaterile în coaliție. Dacă e să le avem public, le avem public. Foarte bine mă înțeleg cu Vlad Voiculescu. Nu lui i-am zis că nu știe să citească un buget. Discuțiile din spațiul public nu fac bine. Suntem liberali, suntem vocali, vrem să facem lucruri. Avem opinii și putem să avem opinii, dar decizia este la premier. Deciziile le ia premierul, trebuie să urmărească deciziile premierului. Decizia e la premier, în Guvern. Avem dezbateri în coaliție, dar decizia o ia premierul.

Eu nu iau deciziile de unul singur, le iau în urma unor discuții în coaliție. Dacă vor în afară, le luăm în afară. Partidele propun și prefecți, și secretari de stat și subsecretari de stat, dar toți trebuie evaluați. Trei principii de la acre nu abdic: fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și profesioniști. Și pe fiecare funcție, mă uit la fiecare persoană la aceste criterii. Să presupunem că-mi scapă cineva și l-am numit și aflăm informația după acee. Imediat îl voi retrage. Nu ne jucăm cu așa ceva în acest mandat””, a explicat Florin Cîțu la Digi 24, joi seara.

„Ordonanţa austerităţii” a fost adoptată astăzi în ședință de guvern. Astfel, bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă în 2021, se amână majorarea pensiilor pentru 2023, vor fi eliminate sporurile de COVID-19 pentru angajaţii prefecturilor. De asemenea, se elimină gratuitatea la transport pentru studenţi.

CSM a dat aviz negativ și acum, dar nu pentru că nu dorește desființarea Secției. A fost adoptată OUG de care aveam nevoie pentru a putea aproba Legea Bugetului. Va fi publicată în Monitorul Oficial. Știți că lucrurile care fac parte din această ordonanță… e vorba de eliminarea sporului.

Guvernul a publicat „ORDONANȚA AUSTERITĂȚII”.

1. Fără vouchere de vacanță pentru bugetari (economie de 0,15% din PIB)

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță”

Citește și: Florin Cîțu vrea să introducă mandat de cel mult șase ani pentru unele funcții de conducere din administrația locală și centrală
 

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce avere are, de fapt, Crin Antonescu. Din ce trăiește candidatul la prezidențiale
Capital.ro
Vine sfârșitul României. A avut curajul să spună planul real al lui Călin Georgescu: Fosta Securitate...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Este obligatoriu să ai așa ceva pe ușă. Se dau amenzi usturătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid