Florin Cîţu: „Mai sunt 35 de români în Afganistan, trebuie aduşi acasă cât mai repede”

Premierul Florin Cîţu a participat luni la ceremonia prilejuită de întoarcerea celor 108 de pompieri deplasaţi în Grecia pentru a ajunta la stingerea incendiilor de pădure.
Filip Stan
16 aug. 2021, 15:52
Florin Cîţu:

Înainte de ceremonia de decorare şi înaintare în grad a pompierilor militari, Florin Cîţu a susţinut o scurtă declaraţie de presă despre discuţiile avute cu preşedintele Iohannis pe tema situaţiei din Afganistan, unde se mai află încă 35 de cetăţeni români, care trebuie aduşi în ţară cât mai repede.

„Am avut o discuție cu domnul președinte referitor la situația din Afganistan. Știți că pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maximum pentru Afganistan. În acest moment sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. Au fost 60, mai sunt 35.

Scene ireale pe aeroportul din Kabul, Afganistan. Sute de oameni s-au călcat în picioare pe scara unui avion pentru a fugi din ţară. Mai multe persoane au murit în busculade. UPDATE
Sunt în siguranță, suntem în contact permanent. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. Sunt două variante: un avion care va fi în colaborare cu NATO sau un avion al nostru. Pe această cale vreau să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat reprezentanța diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Dacă va fi varianta NATO, românii vor fi aduși până în Georgia. Există o celulă de criză, orice alte decizii vor fi comunicate”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Potrivit Administrației Prezidențiale, această decizie a fost luată la propunerea prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi.

Dacian Cioloş şi Vlad Voiculescu vor ieşirea USR-PLUS de la guvernare după scandalul în care a fost implicat Florin Cîţu

În contextul scandalului generat de dosarele în care premierul Florin Cîţu a fost implicat în SUA, fiind şi condamnat pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, lideri importanţi ai USR-PLUS iau în calcul ieşirea din coaliţia de guvernare.

O ședință a conducerii USR PLUS are loc luni dimineață, pe fondul scandalurilor din jurul premierului Cîțu din ultima vreme. Potrivit unor surse din cadrul ședinței, una dintre temele fierbinți este nominalizarea anunțată de Florin Cîţu pentru Ministerul Finanțelor Publice, în persoana lui Dan Vîlceanu.

Potrivit surselor participante la ședință, Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu au cerut ieșirea de la guvernare. Cioloș încearcă astfel să se poziționeze ca un lider în interiorul partidului, în vederea apropiatului congres, în care va fi ales un președinte unic dintre el şi Dan Barna.

În cadrul ședinței se discută cu argumente pro și contra ieșirii de la guvernare, însă nu se va lua o decizie finală în această ședință.

O mare parte dintre liderii USR-PLUS sunt nemulțumiți de nominalizarea lui Dan Vîlceanu la Finanțe, susținând că acesta nu se va ocupa pentru Florin Cîţu de direcționarea tuturor resurselor către aleșii liberali, astfel încât premierul să câştige alegerile interne din PNL.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/368805851407643

Citeşte şi: Turist mort după ce a căzut din telescaun în Parâng. Era beat şi şi-a ridicat bara de protecţie

 

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
ESTE ORDIN în toată Europa. Legea OBLIGATORIE a intrat deja în vigoare
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Viața la bloc. Interdicții pentru șeful asociației de proprietari
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
REGULI obligatorii în caz de vreme rea. Foarte puțini știu ce ESTE INTERZIS
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Alegeri legislative în Franța: Alianța de stânga în frunte, fără majoritate absolută
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!