„Este clar că este un sector afectat şi, dacă mă întrebaţi pe mine, din punct de vedere economic, şi aici vorbesc doar din punct de vedere economic, mâine aş da drumul restaurantelor, dar nu este doar economic, aici este vorba şi de sănătate şi de aceea întotdeauna această decizie trebuie luată împreună. Este foarte important, din punct de vedere economic, avem nevoie de acest sector să fie sănătos şi puternic şi pe picioarele lui. Domnul premier a anunţat că s-ar putea să se deschidă de la 1 septembrie, susţin întru totul deschiderea”, a afirmat Florin Cîţu marţi seară, într-o emisiune la Realitatea Plus.
Ministrul a susţinut că este nevoie de colaborarea autorităţilor locale care emit autorizaţii localurilor de alimentaţie publică şi care au mai multe informaţii despre cum funcţionează la nivel local această industrie.
„Cred că trebuie o mai mare implicare în acest sector şi din partea autorităţilor locale”, a adăugat ministrul în acest context.
În ceea ce priveşte redeschiderea cinematografelor, Florin Cîţu a afirmat că acest lucru „este posibil dacă sunt respectate anumite condiţii”.
„Aici trebuie să înţelegem cu toţii nu mai trăim în România dinainte de criza de sănătate. (…) Nu mi se pare costul foarte mare dacă vrem să ne bucurăm de un film, să mergem la cinematograf de a avea o mască şi de a sta la distanţă de vecin. La fel şi la restaurant, nu mi se pare costul foarte mare de a avea distanţare între mese. E un cost mic pentru nişte beneficii enorme pentru societate”, a adăugat Cîţu.
Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul discută despre posibilitatea deschiderii restaurantelor, întrucât situaţia în care acestea ar rămâne închise ar afecta şi mai mult activitatea hotelurilor. Aceasta ar putea avea loc „cel mai probabil de la 1 septembrie, în anumite condiţii”, afirmă el. El susţine că ar fi posibilă reluarea activităţilor culturale, în teatre şi cinematografe, însă ar fi „complicat” să se reia competiţiile sportive cu public, întrucât galeriile echipelor sunt „greu de controlat”.