Florin Cîțu, premierul demis, al României, a postat azi, pe contul personal de socializare un mesaj în memoria tuturor celor care și-au pierdut viața în incendiul de la Colectiv, la șase ani de la tragedie.
„Am aprins astăzi o lumânare în memoria celor care au pierit la Colectiv, așa cum fac an de an. Este perioada în care îmi aduc aminte, inevitabil, de acea noapte în care am fost acolo, de prietenii care au ajuns la spital.
Sunt 6 ani de la tragedia de la Colectiv, dar durerea este la fel de puternică.”, se arată în mesajul postat de Florin Cîțu pe Facebook.
Cu toate acestea reacțiile utilizatorilor nu a fost deloc cea scontată. Multe persoane l-au acuzat pe Florin Cîțu în comentarii că dorește să-și facă capital de imagine pe seama victimelor din tragedia Colectiv.
„Nu v-ar fi rusine! Va folosiți de memoria celor din Colectiv! Aprindeti o lumânare și pentru cei arsi la Piatra Neamț, Matei Bals, Constanta din cauza incompentenței Dvs, premier demis! Aveti o dâră de demnitate și lăsați-ne!”, a scris o utilizatoare, extrem de revoltată.
„E frumos că ai aprins o lumânare. Dar ca să nu mai aprinzi alte lumânări pe viitor, ai putea aloca bani pentru paturi ATI și paturi pentru marii arși la toate spitalele din țară. Doar că tu dai bani la primarii PNL care te-au făcut șef la partid pentru consultanță de zeci de milioane de euro pe care le fac limbricii de la partid. Dar na, e mai ieftin să aprinzi lumânări și să pui poze decât să faci investiții.” a mai subliniat o altă femeie care a comentat la postarea lu Florin Cîțu.
2015, Clubul Colectiv. Sute de tineri participau la un concert al formaţiei Goodbye to Gravity. La un moment dat, în incintă a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii. Focul s-a extins rapid. Zeci de tineri a murit arşi sau intoxicaţi cu fum. Alte zeci au murit în lunile următoare din cauza rănilor. Peste 100 de tineri au rămas mutilaţi pe viaţă. La şase ani de la incendiul din Clubul Colectiv, în urma căruia 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, vinovaţii nu au fost pedepsiţi. Procesul a suferit multe amânări şi pare că nu se va încheia în curând.
O manifestare pentru comemorarea victimelor Colectiv va avea loc sâmbătă după-amiaza în Capitală. Aceasta va începe în faţa Curţii de Apel Bucureşti şi va continua cu un marş până la Clubul Colectiv.
Strigătul mamei chitaristului Alex Pascu, la şase ani de la tragedia din Colectiv: „Simt că mi se rupe pieptul. Nu există zi să nu lăcrimez. Nu am mai fost nici măcar la un spectacol, e nedrept ca eu să mă distrez şi el să fie acolo”
”Pe 30 octombrie 2015 pierdeam copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi, ne indignam de arbitrariul pierderii lor şi ne revoltam împotriva responsabililor fără responsabilitate. Constant, de 6 ani aceiaşi oameni ne repetă că ”avem de toate” în timp ce, la fel de fără apărare ca atunci, uitaţi aşezaţi pe paleţi şi abia acoperiţi cu cearşafuri albe, suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără griji şi fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării şi omisiunilor. Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 6, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv şi pentru noi”, afirmă organizatorii evenimentuui, printre care se regăsesc Corupţia ucide şi Asociatia Colectiv GTG 3010.
Potrivit Brigăzii Rutiere, organizatorii au anunţat că între orele 17.30 şi 19.00 participanţii vor forma un lanţ uman din 4 în 4 metri, pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti, iar între orele 19.30 – 20.30 aceştia vor merge în marş pe traseul trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti – Splaiul Independenţei – traversarea intersecţiei Str.Halelor/Splaiul Independenţei – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecţia Bd. I.C.Brătianu/Bd. Unirii – traversare pe Bd. Unirii (zona Fântâni) – Pod Şerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerţ – trotuarul de pe Str. Bucur – punct final Clubul Colectiv.
De asemenea, între orele 20.30 şi 22.30 va avea loc o adunare publică la Clubul Colectiv.
Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, sâmbătă, slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv la Biserica „Sf. Nicolae” – Broşteni şi în faţa fostului club, la şase ani de la tragicul eveniment.