Florin Cîţu neagă informaţiile publicate de fostul său minister, cel al Finanţelor: „Nu aveau cum să fie angajaţi 14.000 de bugetari anul trecut. Am cerut să fie verificată informaţia”

Premierul Florin Cîțu neagă informațiile publicate de Ministerul Finanțelor, pe care l-a condus până în luna decembrie, cu privire la numărul de bugetari angajați anul trecut în România și anunță o anchetă pentru a verifica situația angajărilor realizate de instituțiile statului în anul 2020.
George Russo
10 feb. 2021, 21:47
Florin Cîţu neagă informaţiile publicate de fostul său minister, cel al Finanţelor:

Florin Cîţu nu crede că România avea la sfârşitul anului trecut un număr de 1,249 milioane de salariaţi bugetari, angajaţi în instituţii şi autorităţi publice, în condiţiile în care Guvernul a angajat în ultimele două luni din 2020 aproape 9.000 de persoane.

„Nu aveau cum să fie angajați 14.000 de bugetari anul trecut pentru că nu au crescut cheltuielile cu salariile. Am cerut să fie verificată această informație, înainte sa putem să o comentăm”, a declarat Cîțu.

Potrivit unor date publicate de Ministerul de Finanțe, România avea la sfârşitul anului trecut un număr de 1,249 milioane de salariaţi bugetari, angajaţi în instituţii şi autorităţi publice, în condiţiile în care Guvernul a angajat în ultimele două luni din 2020 aproape 9.000 de persoane.

Astfel, la finele lunii octombrie 2020 lucrau la stat 1,240 milioane persoane, iar în noiembrie 1,245 milioane persoane.

Acestea nu au fost singurele angajări realizate de instituţiile statului în cursul anului trecut, în condiţiile în care în octombrie 2019, ultima lună înainte de alegerile prezidenţiale, numărul de salariaţi bugetari era de 1,235 milioane persoane, cu aproape 14.000 mai puţin decât în prezent.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, cei aproximativ 1,24 milioane de angajaţi de la stat reprezintă 22% din totalul de 5,62 milioane de salariaţi activi la nivelul întregii economii.

Florin Cîţu recunoaşte că A MINŢIT în campania electorală

Premierul Florin Cîţu a făcut miercuri, în conferinţa de presă în care a anunţat măsurile de austeritate prevăzute pentru 2021, o gafă incredibilă, atunci când a fost întrebat dacă atunci când a fost conceput şi prezentat programul de guvernare (n.r. noiembrie 2020) nu era prevăzută criza economică prin care va trece România în acest an.

Florin Cîţu a încercat să pareze întrebarea şi să se justifice, dar şi-a făcut mai mult rău, atât lui, cât şi Partidului Naţional Liberal, precizând că acea creştere a pensiilor cu 8%, despre care s-a vorbit în ultimele luni, nu a fost prevăzută în programul de guvernare, ci în programul electoral folosit în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Practic, premierul a admis că românii au fost asiguraţi pe toată durata campaniei electorale că pensiile vor creşte, măcar indexate cu rata inflaţiei, dar că se ştia că acest lucru este imposibil, astfel încât, imediat ce PNL a ajuns la guvernare, nu a inclus această prevedere şi în programul de guvernare prezentat în Parlament.

„În programul de guvernare din Parlament? Cred că era o discuţie din programul electoral. Nu cred că scria nimic în programul de guvernare din Parlament despre punctul de pensie„, a răspuns Florin Cîţu.

Citeşte şi: Copreşedintele AUR, Claudiu Târziu: „Am luat o decizie de excludere a doamnei Diana Şoşoacă şi a domnului Mihai Lasca. Nu e vorba de o demisie, e vorba de o excludere”

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Schimbări la tichete de masă în 2025. Ce valoare vor avea anul acesta și ce obligații au angajatorii
Capital.ro
NU mai cresc pensiile! Ministrul Finanțelor a anunțat în fața României, la TV
Playtech.ro
Grigore Leșe, dus de urgență la spital. Artistul a fost luat cu...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Grigore Leşe, dus de urgenţă la spital. I s-a făcut rău la concert și...
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Singura categorie de pensionari din România ale căror pensii vor crește începând cu 1 martie 2025
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu! Va fi interzis la prezidenţiale: Este un pericol extraordinar!
StirileBZI
Cât costă rovinieta în 2025, în funcție de tipul mașinii. Acestea sunt tarifele din acest an
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Posibila achiziție a Groenlandei de către SUA ridică întrebări complicate despre evaluarea teritoriilor
MediaFlux
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux