Florin Cîţu, noi detalii despre amânarea plăţii ratelor. Ce se întâmplă cu românii care au cărţi de credit sau overdraft

Cardul de credit, overdraft-ul, liniile de credit pentru capital de lucru pentru frime, facilităţile de factoring sau no cash nu intră sub incidenţa ordonanţei 37/2020 privind amânarea plăţii ratelor cu până la nouă luni. Acesta este răspunsul pe care Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, l-a trimis către Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
Romania TV
22 apr. 2020, 09:52
Florin Cîţu, noi detalii despre amânarea plăţii ratelor. Ce se întâmplă cu românii care au cărţi de credit sau overdraft

Ordonanţa privind amânarea plăţii ratelor ar trebui, însă, modificată, pentru a include şi aceste instrumente. De asemenea, Florin Cîţu mai precizează în scrisoarea către ARB că ar putea lua în calcul modificarea ordonanţei cu privire la cum ar trebui aplicată amânarea ratelor pentru companii, relatează Economica.net.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a trimis Ministerului Finanţelor o listă prin care cere clarificare modului în care această ordonanţă poate fi pusă în practică. Documentul clarifică majoritatea problemelor ridicate de bancheri. Răspunsurile MFP și ale Băncii Naționale a României sunt, în multe situații, clare și tranșante.

Explicaţiile Ministerului Finanţelor privind amânarea platei ratelor pentru companii

La un prim aspect semnalat de bancheri, autorităţile spun că în cazul amânării ratelor la creditele cu garanţii, garanţia se prelungeşte automat pentru cazul în care debitorul şi garantul sunt aceeaşi persoană (de exemplu, ipoteca pe casa cumpărată de debitor prin credit ipotecar).

Altfel, prin lege este clar că este necesar acordul garantului. Totuşi, pentru a nu îngreuna sau chiar a face imposibilă amânarea la plată a ratelor pentru creditele de consum garantate de o terţă persoană, sau pentru creditele persoanelor juridice unde lucrurile sunt mai complexe, Finanţele precizează că este suficientă notificarea garantului pentru ca amânarea la plata ratelor să aibă loc. Dacă băncile s-au referit doar la obţinerea acordurilor de garanţii, în speţă FNGCIMM, băncile sunt rugate să transmită clarificări pentru a se contura fluxurile de lucru.

Ordonanţa privind amânarea plăţii ratelor la credite. Situaţiile în care nu se poate aplica măsura

Cea mai importantă cerere de clarificare trimisă de ARB este cea referitoare la felul în care facilităţile ordonanţei se pot aplica la overdraft, card de credit, linii de credit pentru persoane fizice şi juridice, facilităţilor de factoring şi no cash.

Conform explicaţiilor emise de Ministerul Finanţelor, niciuna dintre aceste forme de împrumut atât pentru persoane fizice, cât şi juridice nu intră sub incidenţa OUG 37/2020, care nu se poate aplica pentru aceste forme de finanţare.

„Clienţii nu pot să beneficieze de suspendarea/prelungirea de maturitate pe motiv că sunt fără maturităţi şi nu au rate de plată a capitalului şi/sau scadenţe”, se arată în documentul semnat de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Ordonanţa privind amânarea plăţii ratelor ar putea fi modificată

Pentru exceptarea acestora de la plată ar trebui modificată OUG 37, iar băncile sunt rugate să furnizeze o soluţie dacă doresc acest lucru. Dacă nu, ele pot oferi aceste facilităţi clienţilor lor după norme interne, fără să apeleze la prevederile ordonanţei.

Ultima clarificare se referă la restanţele debitorilor şi momentele de înregistrare ale acestora. Astfel, debitorii care înregistrează restanţe la plata creditelor după data de 16 martie 2020, când a fost inaugurată starea de urgenţă intră sub incidenţa OUG 37 doar pe declaraţie pe propria răspundere, iar restanţele înregistrate după această dată urmează regimul juridic al sumelor eşalonate la plată. Doar cei care au înregistrate restanţe înainte de 16.03.2020 sunt obligaţi să le plătească pentru a beneficia de amânare la plata ratelor.

O altă clarificare solicitată de bancheri se referă la creditul pentru capital de lucru de tip revolving contractat de companii şi care funcţionează practic ca un overdraft. Pe durata amânării/suspendării creditului, soldul acestuia poate fi sau nu utilizat.

Băncile întreabă, în acest context, despre felul în care se va face plata ulterioară a dobânzilor, adică dacă pot fi trase de bancă din creditul neutilizat şi dacă aceste dobânzi sunt sau nu capitalizate, ca în cazul creditului de consum.

Răspunsul MF şi BNR este că „potrivit OUG 37/2020 se suspendă obligaţiile de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor reprezentând rate de credit, dobânzi şi comisioane şi nu selectiv pe componente”. Referitor la acest aspect, ministrul Finanţelor spune că va analiza posibilitatea amendării OUG 37 în perioada următoare.

Ministrul Finanţelor: Nu va exista dobândă la dobândă pentru creditele ipotecare cu rate amânate

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă