Florin Cîțu, noi precizări despre marea relaxare de pe 1 iunie: „Acces în baruri și cluburi doar pentru persoanele vaccinate!”

Barurile, cluburile, discotecile s-ar putea redeschide de la 1 iunie, însă doar pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Propunerea este să se redeschidă la jumătate din capacitate, a declarat Florin Cîțu, joi seara.
Claudia Simion
13 mai 2021, 21:11
Florin Cîțu, noi precizări despre marea relaxare de pe 1 iunie:
Mediafax foto

Florin Cîțu a explicat de ce crede că 15 mai e momentul potrivit pentru eliminarea obligativității măștii de protecție în aer liber. „Mi s-a spus că sunt prea optimist. Am avut mai multe scenarii și discuții. Dacă avem rezultate bune, de ce să nu luăm măsurile mai devreme?”, a spune premierul.

„Ar trebui să ne uităm a câta oară mi se spune că sunt prea optimist. Anul trecut mi se spunea că sunt prea optimist când am spus că vom lua măsurile cele mai bune ca să evităm o criză economică. Am avut cea mai mare creştere economică. Am avut încasări la buget anul acesta. Am câştigat încrederea investitorilor străini.

Când am avansat această dată de 1 iunie, mi s-a spus că sunt prea optimist şi nu se va întâmpla. Am avut mai multe scenarii şi discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte şi am zis că luăm în calcul să extindem indicatorii la care ne uităm. Dacă avem rezultate bune la aceşti indicatori, vom lua măsurile mai devreme”, a declarat Cîțu la Digi24.

Ce a mers mai bine?

„A fost un cumul de factori. A mers mai bine valul 3 decât ne aşteptam. Rata de pozitivare a scăzut mai rapid decât ne aşteptam în corelaţie cu campania de vaccinare mai bună. Avem deja de câteva zile 100.000 de persoane care se vaccinează zilnic şi în acest context am spus că e momentul să luăm această decizie.

Trebuie să vedem că această economie administrată liberal de un an şi jumătate, cu o guvernare pe principii liberale a performat mai bine decât se aştepta oricine într-o perioadă de criză

Ce începem în acest moment este să ne gândim, pentru că, din punctul meu de vedere, pandemia, valul acesta va trece. Va mai fi valul patru şi altul mai mici. Trebuie să ne gândim la economia după pandemie”.

Cîțu: Starea de alertă rămâne şi rămân mai multe lucruri

Când se ridică stare de alertă?

„Nu văd în acest moment un orizont. Pandemia nu a dispărut. Ce am făcut acum e un pas spre revenirea la normalitate pentru am avut o campanie de vaccinare de succes. Vom evalua permanent aceşti indicatori”.

„Voi avea o şedinţă de Guvern mâine în care vom modifica în funcţie de deciziile pe care le-am luat câteva lucruri. Foarte important: apar aceste relaxări, dar toţi românii trebuie să înţeleagă că suntem încă în pandemie. Nu mai este impactul la fel de mare. Avem vaccin.

În spaţiu închis rămâne mască. Zone – staţii de autobuz şi zone aglomerate rămânem cu mască. Pieţe în aer liber. Am făcut un pas important, mai devreme decât estimasem.

Am făcut un pas important, mai devreme decât estimasem. Să nu credem că a trecut. Trebuie să mergem să ne vaccinăm. Am reuşit să luăm această măsură mai repede pentru că ne-am vaccinat. Românii au înţeles să se vaccineze. Dacă vrem ca şi celelalte etape să se întâmple, trebuie să continuăm această campanie de vaccinare.

Riscul rămâne în continuare în societate, iar dacă vrem să avem următoarele etape de relaxare, trebuie să ne vaccinăm. Suntem astăzi aici pentru că am avut succes cu această campanie de vaccinare. Dacă nu aveam succes, nu eram astăzi aici. Vrem să revenim la normalitate, trebuie să ne vaccinăm! Altfel, va fi mai grea această revenire la normalitate”.

Ce se întâmplă după relaxările de pe 15 mai

„Am împărţit lucrurile în activităţi în spaţii închise şi activităţi în spaţii deschise. Avem baruri, cafenele, cluburi, discoteci care în continuare rămân închise până la 1 iunie. De la 1 iunie, propunerea să se deschidă cu o capacitate la jumătate, dar pentru persoane vaccinate. Sunt propuneri la care ne uităm. De la 1 iunie, maximum 50% din capacitate, vom vedea. Vorbim de vaccinaţi. Ne gândim la vaccinaţi”.

Vom prezenta certificat de vaccinare la intrare?

„Vom vedea. Lucrurile aceastea le vedem pe parcurs cum le vom implementa. Nu pot intra acum în detalii. Avem evenimentele private – nunţi, botezuri, mese festive. Acolo există o limită pe care noi o punem. Maximum 70 de persoane la o incidenţă de sub 3 la mie, dar atunci când organizatorul îşi asumă că va face doar cu persoane vaccinate, atunci numărul poate fi mai mare”.

Poliţia, dacă merge în control, întreabă sunt vaccinaţi?

„Avem încredere în responsabilitatea organizatorului pentru că vor să aibă şi alte evenimente, nu doar unul. Au şi angajaţi. Dacă nu sunt vaccinaţi şi se infectează o persoană, după aceea nu mai pot să ţină evenimente. Am mers pe încredere pentru că oamenii din sectorul privat au interesul propriei afaceri. Vor să rămână deschişi aceste afaceri. Sunt sigur că vor lua cele mai bune măsuri”.

 E posibil ca organizatzorii să aibă acces în platforma de vaccinare?

„Nu am discutat aşa ceva. Această propunere nu s-a discutat”.

Din 15 mai dispar restricţiile de noapte şi restricţia de program pentru magazine. Vor fi şi terase deschise?

„Nu, aici am spus că de la 1 iunie sunt mai multe deschideri. Baruri, cafenele, cluburi, discoteci după 1 iunie”.

Petrecerile private sunt permise?

„Nu sunt încă permise petrecerile private. Se poate circula pe perioada nopţii, dar nu scrie nicăieri că putem să avem petreceri de noapte. Mâine vom avea hotărârea CNSU şi vom mai veni cu detalii”.

Finala Cupei României va avea loc pe 22 mai și va fi un eveniment cu spectatori.

„Ar fi bine să fie 25% şi persoane vaccinate. Ar fi şi mai uşor pentru organizator. Vom vedea care va fi ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Tineretului şi Sportului. Propunerea este de a avea doar vaccinaţi.

Din 22 mai, Guvernul României iese în stradă pentru a susţine campania de vaccinare. Toţi miniştrii şi secretarii de stat vor merge în ţară, vor trebui să pună pe reţelele de socializare informaţii pe unde merg despre campania de vaccinare, despre măsurile de revenire la normalitate”.

E un eşec că doar jumătate dintre profesori s-au vaccinat?

„Nu este un eşec. Sunt sigur că în perioada următoare mai mulţi români se vor vaccina, inclusiv profesori şi restul populaţiei. Cu toţii vom vedea că este singura soluţie.
Beneficiile sunt cu mult mai mari. Astăzi putem discuta despre a scoate masca pe stradă din 15 mai tocmai pentru că am avut această campanie.

Nu este în acest moment o sursă de îngrijorare (faptul că profesorii nu s-au vaccinat). Vom vedea şi în ceea ce priveşte persoanlul din sistemul de învăţământ o dinamică. Lucrurile se mişcă.

Bucureştiul are o campanie de succes. Cred că suntem la un milion de persoane vaccinate. Vorbim de aproape 40%. Asta vedem în oraşele mari. E deja o competiţie informală între Timişoara, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa. Vedem că s-a accelerat această campanie în spaţiul urban.Nu sunt îngrijorat!”.

Vom avea paşaport de vaccinare?

„Aici este o decizie a UE. Noi suntem pregătiţi. Am vorbit cu STS. Când va porni, va porni şi suntem gata şi noi. Nu are niciun sens să îl folosim și în țară. Doar la ieşirea din ţară”.

Cum va funcționa?

„Cred că e o aplicaţie. Încă nu am văzut varianta finală. Cred că lucrează la ea. Cred că ar trebui să fie la 1 iunie o variantă finală”.

Ce așteptări sunt pentru sezonul estival?

„Sunt aşteptări foarte mari. O să fie un an bun pentru această industie. Începem pe plajă. Vom elimina pe plajă portul măştii şi în drumeţii montane. Lucrurile merg în direcţia pe care am anunţat-o.

Accesul în spaţiile hoteliere, încă discutăm acum. Cred că este 70% în zona de cazare montană şi pe litoral. De la 1 iunie vom ridica gradul, fără nicio legătură cu persoanele vaccinate”.

La birou, unde sunt toţi vaccinaţi, putem sta fără mască?

„Este o propunere pe care o susţin. Sunt propuneri, dar trebuie să vină specialiştii de la INSP. Astăzi am avut Ok-ul pentru scoaterea măştii în spaţiul public. Discutăm cu INSP care sunt condiţiile pentru eliminarea purtării măştii în interior, câte persoane trebuie să fie. Sunt mai multe discuţii. E o propunere pe care o susţin mult”.

Ce măsuri propuneți pentru gestionarea populației de urși protejați prin lege?

„Ceea ce e mai simplu, să facem un recensământ și vedem cum fac alte țări care au populații mari de urși. Strategia domnului ministru ar trebui să o facă cât mai curând, ne concentrăm pe partea de împădurire. Nu este vorba numai despre urși, trebuie să avem o strategie peste toate animalele, nu numai urși. Acolo unde se încalcă legea atunci trebuie aplicată. Am trimis Corpul de Control, nu am avut niciun fel de problemă. Inteleg că aici este o anchetă, hai sa așteptăm rezultatele anchetei. Vrem să facem o strategie”.

 

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Când se ia glicemia, de fapt. Momentul ideal când poți să o măsuri pentru a obține valoarea corectă
Capital.ro
Vedeta Pro TV, paralizată după ce a mâncat brânză. Era contaminată cu o bacterie rară (VIDEO)
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Oana Zăvoranu, la DIICOT! De ce a ajuns în fața procurorilor
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Pensiile cresc cu 1.300 de lei! Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Grevă de opt ore pe căile ferate din Italia după un atac asupra unui controlor
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! Cine va fi PREȘEDINTE! RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi