Primul ministru Florin Cîţu se declară ”surprins” de atitudinea preşedintelui PNL, Ludovic Orban, în ceea ce priveşte citirea moţiunii de cenzură iniţiate de USR-PLUS şi AUR.
”Pe mine mă interesează să fie respectat Regulamentul Parlamentului României. În acelaşi timp, este cel puţin bizar că preşedintele Partidului Naţional Liberal pare că este cel mai interesat, sau cel mai mare susţinător al acestei moţiuni în această perioadă, pentru că, până la urmă, nu ştiu nici, eu nici domnia sa, nimeni nu ştie ce e constituţional sau nu, adică avem opinii, dar singurii care sunt mandataţi să ne spună dacă un demers este constituţional sau nu sunt cei de la Curtea Constituţională. Le recomand să aştepte decizia Curţii Constituţionale şi, după aceea, le recomand să meargă mai departe”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Antena 3.
Marcel Ciolacu, atac la USR PLUS: Şi-ar fi dorit să depunem noi şi ei să şantajeze pe motiunea PSD”
Întrebat dacă este dezamăgit de atitudinea lui Ludovic Orban, acesta a răspuns: ”Surprins”. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că a convocat, împreună cu preşedintele Senatului, plenul camerelor reunite, însă nu a fost stabilită ordinea de zi, întrucât nu este regulamentar ca preşedinţii să facă acest lucru.
„Pentru ordinea de zi, convocăm Birourile Permanente Reunite”, a explicat Orban. El a subliniat că prima obligaţie a membrilor PNL, conform statutului, este de a respecta Constituţia şi legile ţării.
„Atrag atenţia colegilor mei mai înfierbântaţi că au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării”, a punctat el.
Orban a explicat că, odată convocată, şedinţa plenului celor două camere se va desfăşura.
Plenul celor două Camere este programat joi, de la ora 16.00.
Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se vor reuni, joi, la ora 10,00, pentru stabilirea proiectului ordinii de zi şi a programului de lucru al şedinţei de plen reunit, a anunţat Camera Deputaţilor.
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost convocat pentru joi, la ora 16,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură intitulate „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere de a convoca plenul Parlamentului, menţionând că va convoca Birourile permanente reunite pentru stabilirea ordinii de zi a acestei şedinţe de plen.
„Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei”, a afirmat Orban.
Cine sunt interimarii din Guvernul Cîţu. Decretele au apărut în Monitorul Oficial
El a spus că prevederile constituţionale şi prevederile regulamentului celor două Camere sunt „foarte clare” în ceea ce priveşte procedurile odată cu depunerea moţiunii de cenzură.
Orban a precizat că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura.
„Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (…), plenul este suveran”, a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.