Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că este deschis în continuare la dialog, actuala coaliţie fiind singura care poate guverna România în acest moment.
Florin Cîţu a comentat gestul miniștrilor USR-PLUS, care vor demisiona, luni seara, din funcțiile pe care le dețin în guvernul său. Premierul le transmite că îi așteaptă la discuții și că ”este trist” să îi vadă alături de AUR și PSD.
”Sunt deschis, în continuare, să păstrăm dialogul. Trebuie să ne așezăm la masă să discutăm. Este trist să vedem partenerii de coaliție alături de AUR, un partid extremist, acum vor să fie și alături de PSD. Nu fac bine aceste declarații”, a declarat Florin Cîţu. Întrebat dacă mai este loc de dialog dacă USR PLUS pleacă din Guvern, premierul a afirmat: ”Întotdeauna este loc de dialog. Soluţiile sunt aceleaşi pe care le-am prezentat din primul moment, dialogul. Sunt dispus în continuare să continuăm dialogul. Eu consider că doar o coaliţie de dreapta poate conduce România astăzi, această coaliţie cu care am pornit la drum, trebuie doar să ne aşezăm la masă şi să discutăm”. Premierul a anunţat că va adopta marţi rectificarea bugetară şi dacă miniştrii USR PLUS îşi dau demisia în această seară.
Întrebat dacă șeful statului îl va propune premier în cazul în care va fi demis prin moțiunea de cenzură, Cîțu a răspuns: „Sa ajungem acolo, vom vedea”. „Am discutat de situatia la zi, concluzia este ca singura solutie este o coalitie de dreapta, aceasta coalitie de dreapta”, a adăugat premierul.
https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/177354547807551
Şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere pe tema moţiunii de cenzură are loc marţi, de la ora 11.00, cea convocată luni neavând finalitate, pentru că nu a existat cvorum nici la votul privind solicitarea PNL de verificare a semnăturilor de susţinere a moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR. Informaţii iniţiale indicau că solicitarea PNL a fost aporbată cu 9 voturi la 7. PSD a părăsit şedinţa, iar Ludovic Orban a anunţat că nu participă la votul privind solicitarea PNL de verificare a semnăturilor de pe moţiune. Înaintea şedinţei, PNL a depus un document prin care a a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune.
Liberalii susţin că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerinţa de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului, fiind cel putin 12 semnături scanate, unele semnături sunt redate cu ştersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoareşi că există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati iniţiatori ai moţiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere/la şedinţele comisiilor.
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că toate semnăturile pentru moţiunea de cenzură sunt „în regulă”, dar colegii săi care le-au trimis scanate „au semnat deja şi aşa cum vrea echipa dlui Cîţu, cu pixul pe hârtie”. El a precizat că, legal, „semnătura olografă rămâne chiar dacă e făcută pe un şerveţel sau pe un colţ de hârtie sau cu creta pe jos”, menţionând însă că vor fi completate listele de semnături.