Florin Cîţu, prima decizie ca ministru interimar al Finanţelor. „Am semnat calendarul”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, care a fost prima decizie pe care a luat-o după ce a preluat conducerea interimară a Ministerului Finanţelor. Tot astăzi, Alexandru Nazare, ministrul demis al Finanţelor, a avertizat că modul în care este întocmita rectificarea bugetară "poate antrena consecinţe economice şi politice importante, prin modificarea parametrilor angajaţi de Romania în relaţie cu Comisia Europeană".
Razvan Mihalascu
12 iul. 2021, 15:20
Florin Cîţu, prima decizie ca ministru interimar al Finanţelor.

Florin Cîţu, care a preluat postul de ministru interimar al Finanţelor, a vorbit despre măsurile ce vizează rectificarea bugetară.

„Am semnat calendarul pentru elaborarea proiectului rectificării bugetului de stat. În acest moment estimăm adoptarea Ordonanței cu privire la rectificarea bugetului de stat în perioada de 16 -20 august”, a anunţat, luni, premierul Florin Cîţu, după revocarea lui Alexandru Nazare.

Citeşte şi: Fostul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare, reclamă un deficit de 13 miliarde de lei: „Creşterea veniturilor nu egalează acest necesar. Este imperativ să facem economii”. Mesaj critic pentru premierul Cîţu

Florin Cîţu, prima decizie ca ministru interimar al Finanţelor. Alexandru Nazare trage un semnal de alarmă

Alexandru Nazare a prezentat date privind finanţele României, după ce premierul Florin Cîţu a decis să-l remanieze din funcţie.

„În analiza execuţiei la luna mai, transmisă premierului, evidenţiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite până la sfârşitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătaţii. Veniturile sunt în creştere cu 23% faţa de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creşterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

În respectiva analiza atrăgeam atenţia că este imperativ să facem economii, iar eventuale alocări pentru proiecte noi pot determina o creştere a deficitului asumat. Din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ţinut cont de faptul că 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Aceasta suma nu poate fi considerată sub nici o formă economisită, dacă vrem să ajungem la prognoza de absorbţie pentru 2021.

În acest sens, este evident şi o formă de respect faţă de primari să facem bine calculele, înainte să discutam despre o sumă sau alta destinată programelor de investiţii, de altfel atât de necesare.

Rectificarea bugetară se elaborează de către Ministerul Finanţelor pe baza analizei gradului de încasare a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite şi a actelor normative în vigoare.

Aceasta se aproba în Guvern, însă principiile ei pot fi prezentate în forurile de decizie ale partidului, pentru că modul în care rectificarea este întocmită poate antrena consecinţe economice şi politice importante, prin modificarea parametrilor angajaţi de Romania în relaţie cu Comisia Europeană şi partenerii internaţionali”, a explicat Alexandru Nazare printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Florin Cîţu, declaraţii contradictorii despre banii românilor. „Alocările de la buget nu se fac pe criterii politice. Modul în care se alocă banii se face la Guvern pe criterii politice”

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cum apar moliile de bucătărie și cum scapi de ele: această e cea mai bună soluție
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România