Am vrut să avem acestă întâlnire pe e-facturare pentru a vedea progresul. Am spus că în această lună intrăm cu proiectul. Înţeleg că avem un demo la care mai lucrăm ca să poată fi prezentat publicului.
Înţeleg că paşii următori, cam pe 15 septembrie să intrăm cu programul în producţie, dar să fie în test şi după aceea să îl avem de la 1 octombrie live.
Este un proiect important şi va elimina o mare parte din evaziunea fiscală. Face parte din digitalizarea administraţiei publice. Trebuie să recunosc că lucrurile nu merg aşa cum trebuie.
Digitalizarea administraţiei publice. Anul trecut au fost momente în care am putut să avansăm, dar ne lovim de tot felul de bariere.
Urmează PNRR. Acolo avem resurse importante pentru digitalizarea ANAF şi e important ca echipa care lucrează pe e-facturare deja să se pregătească pentru a implementa sistemele pe care le-aţi propus în PNRR. Vin resurse, vor fi bani în avans.
Pentru partea de fiscalitate, digitalizarea este prioritate zero. Să nu umblăm la taxe, nu vrem să face nimic pe zona asta. Dacă reuşim în această guvernare să digitalizăm 100% modul în care agenţii economici, cetăţenii lucrează cu administraţia fiscală, veţi de vedea că rezultatele vor fi, pe de o parte, aprecierea cetăţenilor, pe de altă parte, reducerea evaziunii fiscale.
Să eliminăm acea imagine cu dosare şi relaţia să fie mult mai simplă. (…) Lucrurile se mişcă şi trebuie să accelerăm.
Pe 15 septembrie intrăm în producţie de teste. Avem B2G (bussiness to government) şi după aceea intrăm live. După aceea urmează dezvoltarea sistemului de la finalul anului.
Florin Cîţu a stat interimar la ministerul de Finanţe pentru a pregăti rectificarea bugetară, prin care să-şi asigure votul aleşilor locali la alegerile interne din PNL, dar şi pentru un proiect, e-facturare, care sunt bine în teorie, dar are multe necunoscute în spate şi este promovat agresiv.
România TV a dezvăluit cum un grup de firme apropiate Puterii a propus să realizeze platforma e-facturare „pro bono”, discuţiile fiind purtate în primăvara acestui an. La acel moment, lui Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, i s-a părut mai mult decât suspect interesul Ministerului Digitalizării, condus de USR-istul Ciprian Teleman, de a dezvolta proiectul E-facturare cu o serie de firme private. Mai exact, după ce premierul Cîtu s-a instalat la Palatul Victoria şi programul e-facturare a redevenit o prioritate a acestui Guvern, brusc un grup de patru firme, s-a gândit să facă statului o ofertă de nerefuzat şi a trimis o întâmpinare către Ministerul de Finanţe prin care se oferea să dezvolte sistemul naţional de facturare digitală.
După ce a fost remaniat de la conducerea Finanţelor, Alexandru Nazare a dezvăluit în exclusivitate pentru Romaniatv.net dedesubturile proiectului, după ce un grup de firme apropiate Puterii a venit cu iniţiativa de a realiza gratuit proiectul e-facturare.
„Nu eram convins că era pro bono”, a declarat fostul ministru de Finanţe care a prezentat ceea ce i-a ridicat suspiciuni.
„Nu eram convins că datele de facturare gestionate de firme nu sunt valorificate într-o etapă ulterioară, că, practic, istoricul facturărilor nu este valorificat pe piaţă ca nişte baze de date”, a afirmat Alexandru Nazare.
Ulterior, la mijlocul lunii august, Iulian Popescu, consilierul lui Florin Cîţu pentru digitalizare, a explicat într-un interviu acordat in exclusivitate Romaniatv.net că plaforma E-facturare este un proiect dezvoltat de Ministerul Finanţelor prin Centrul Național pentru Informații Financiare, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Secretariatul General al Guvernului. Consilierul de stat a afirmat că nu a fost nevoie de alocare specială de la buget pentru dezvoltarea platformei naţionale pentru facturi digitale.
Pentru a pune capăt controverselor, platforma e-facturare nu va fi realizată pro-bono de un grup de firme private, aşa cum s-a vehiculat iniţial, ci va fi dezvoltată de specialişti din mai multe instituţii de stat, fără a fi alocaţi bani în mod special pentru acest proiect.
Citeşte şi: EXCLUSIV | Consilierul lui Florin Cîţu pentru digitalizare dezvăluie de când şi cum va funcţiona platforma E-facturare. E dezvoltată de la zero de stat şi va fi folosită gratuit. „Absolut toate facturile emise în România vor fi înregistrate în acest sistem”