Florin Cîţu a dat de înţeles că nu ar fi „nicio problemă” ca semnăturile să fie verificate.
„Cred că demersurile sunt pentru respectarea procedurilor și regulamentului Parlamentului și dacă există o suspiciune cât de mică că cineva a falsificat semnături, eu aș fi fost mult mai dur și aș fi cerut o anchetă penală. Eu cred că colegii mei trebuie să verifice că s-a respectat procedura. Dacă nu există nicio problemă, nu e nicio problemă să se facă verificări.
Nu s-a depus încă nicio plângere penală”, a declarat premierul Florin Cîţu.
Şeful Executivului nu a ezitat să critice USR PLUS, catalogând demersul depunerii moţiunii de cenzură drept „o dovadă a ipocriziei”.
„Trebuie să lăsăm orgoliile şi să trecem la muncă. Putem să găsim o soluţie să mergem mai departe împreună şi să nu legitimăm partide cum sunt AUR şi PSD. E trist ce se întâmplă în România şi e o dovadă a ipocriziei”, a mai precizat premierul liberal.
Mai mult, Florin Cîţu a lansat, în acest context, un atac la adresa lui Dacian Cioloş, copreşedintele USR PLUS.
„E greu dar eu arăt că putem merge mai departe. Aceste argumente nu ţin. Eu îmi aduc aminte că Cioloş era lângă domnul Dîncu şi nu auzeam că primarii furau bani din PNDL. E o provocare majoră pentru România, avem pandemiac are e o provocare majoră.
Aştept mai multă responsabilitate de la politicienii români, sunt oameni de stat, nu doar copii răsfăţaţi”, a afirmat Cîţu.
Premierul a reacţionat după ce Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a dat de înţeles că a primit la cabinetul său „toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură”, precizând că împiedicarea dezbaterii moţiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituţiei.
„Am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură, ale căror semnături fuseseră transmite online. Reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciuneia dintre semnături.
Suntem în situaţia constituțională în care minimum un sfert dintre parlamentari au depus o moţiune de cenzură, iar procedurile trebuie să se deruleze conform procedurilor constituţionale şi regulamentare.
Mă voi consulta telefonic cu toţi membri birourilor permanente şi le voi prezenta şi celor care n-au fost prezenţi. N-aş vrea ca vreunul dintre colegii mei din Birourile Permanente Reunite să nu înţeleagă gravitatea a ceea ce se întâmplă astăzi. Voi mai încerca după comunicarea Guvernului convocarea unui Birou Permanent Reunite pentru stabilirea unui calendar. Voi stabili împreună cu toţi colegii. Mă voi consulta şi cu preşedintele Senatului”, a mai precizat Orban.
Citeşte şi: Ludovic Orban face mutarea decisivă în Parlament şi deblochează moţiunea USR PLUS şi AUR. „Voi comunica Guvernului. Nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei”