Premierul Florin Cîțu a susținut, luni dimineață, o conferință de presă, în cadrul căreia a precizat că oamenii nu mai respectă regulile din pandemie și a reamintit că „nimeni nu este mai presus de lege”.
„Am văzut şi eu ca dumnevoastră imaginile din week-endul trecut în cluburi şi în staţiunile montane şi vreau să vă spun că sunt foarte supărat să văd există o minoritate dintre concetăţenii noştri care încă nu vrea să respecte regulile în vigoare.
Am decis ca astăzi, la ora 13, să am o întâlnire cu primarul general şi primarii de sectoare să vorbim despre situaţia din Bucureşti. La ora 16 o să am o discuţie cu toţi prefecţii, iar mâine o să am o discuție cu Asociația Consiliilor Judeţene şi cu Asociaţia Muncicipiilor din România. E momentul ca soluţiile să vină de la autorităţile locale”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul a explicat că nerespectarea regulilor nu e o chestiune generală, ci e vorba despre o minoritate care se crede mai presus de lege și că se vor găsi soluții noi pentru ca toată lumea să respecte regulile impuse.
„Mă aştept ca pe lângă discuţiile pe care le avem despre buget, de fiecare dată să susţinem aceste localităţi, să vină cu soluţii pentru situaţia dificilă în care se află România.
Anul trecut, v-am cerut încredere că vom trece prin situația dificilă și vom salva economia, dar am făcut-o împreună. O să facem asta şi asta. E vorba despre o minoritate fiindcă nu toate restaurantele şi nu toate cluburile nu respectă regulile. Sunt doar câteva. Acolo unde nu se respectă lege, voi fi intransigent. Nimeni nu e mai presus de lege.
Din păcate, avem şi parlamentari, politicieni care îndeamnă și instigă la nerespectarea legii. E o problemă morală pentru aceşti oameni. Sunt parlamentari. Nu am o problemă cu protestele. Sunt liberal. Protestele sunt ok. Sunt oameni care mă înjură. Să o facă respectând legea. Să poarte mască! E tot ceea ce le cer”, a mai spus Cîțu.
„Au fost suplimentate paturile. Am cerut CNCI soluţii. Nu reinventăm apa caldă. Anul trecut am avut aceeaşi situaţie şi se transferă paturi din zona non covid în zone covid. Pentru personal, de fiecare dată am găsit soluţii. Sunt rezidenţi pe care i-am transferat şi a fost o situaţie foarte bună şi anul trecut”.
„Personal, am vrut să păstrăm economia deschisă pentru că doar aşa putem să plătim costurile pandemiei. Avem nevoie de o economie deschisă. Am găsit soluţii anul trecut pentru a menţine economia deschisă. Personal nu îmi doresc să ajungem la o situaţie de carantinare. Aştept toate opiniile specialiștilor”.
„Opiniile care vin la MS sunt importante. Decizia o vom lua după ce vom asculta toate opiniile. Aştept discuţiile cu prefecţii şi primarii. Am cerut să am întâlnire cu asociaţia consiliilor judeţene, cu asociaţia munciiilor. Aştept soluţii pentru a vedea cum putem să evităm carantinarea, dar cu măsuri”.
„Nu am văzut după ce a fost introdus criteriul focarelor în formulă, nu am văzut o creştere foarte mare. Creşterea vine din altă parte”.
„Avem o campanie de vaccinare care a pus în prim plan persoanele în vârstă, deci unde erau focarele. Medicii sunt vaccinaţi 80%. Suntem într-o situaţie mai bună decât anul trecut. Putem să nu mai avem focare în spitale, nu mai putem să avem focare în centre de bătrâni”.
Citiți și Andreea Moldovan: Valul trei al pandemiei de coronavirus nu poate fi depășit fără carantină