Prezent la PNL Sibiu, premierul Florin Cîţu a declarat că în primele trei luni din 2021 România a înregistrat creştere economică bazată „doar pe investiţii, nu pe consum”.
„Primul trimestru din anul acesta este pentru prima oară în 30 de ani când creşterea economică s-a bazat doar pe investiţii, nu pe consum. Doar pe investiţii. Ceea ce critica toată lumea la creşterea economică din România, noi am reuşit în câteva luni să facem. Am spus din primul moment că schimbăm paradigma, investim şi oprim cheltuielile neproductive.
Luna iulie, iarăşi avem o premieră. Este prima oară când avem veniturile egale cu cheltuielile. Asta înseamnă că nu a fost nevoie să împrumutăm niciun ban în luna iulie pentru a acoperi cheltuielile bugetare care au crescut, a declarat Florin Cîţu, la Sibiu.
Guvernul a împrumutat în iulie 22,4 miliarde de lei, a treia cea mai ridicată sumă contractată de pe piața financiară într-o singură lună, iar totalul de la începutul acestui an a urcat la 79,3 miliarde de lei, potrivit Profit.ro.
La începutul lunii iulie, Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3,5 miliarde de euro prin două emisiuni de obligațiuni, cu maturități pe 9 și 20 de ani. Suma este similară cu recordul stabilit în aprilie, când statul a atras tot 3,5 miliarde de euro, un record la momentul respectiv pentru o singură ieșire pe piețele externe.
Citeşte şi: Florin Cîțu dă tun după tun: A mai împrumutat un miliard de lei de la bănci!
Ministerul Finanțelor era pregătit să împrumute până la 4 miliarde de euro, în funcție de condițiile din piață. Trebuie menționat că datoria publică a depășit, probabil, pragul de 50% din PIB în iulie, în contextul împrumutului extern de la începutul lunii. Ministerul Finanțelor a anunțat că datoria publică la finalul lunii mai s-a situat la 49,7% din PIB, în scădere ușoară de la 49,9% din PIB în aprilie. Scăderea a survenit în contextul revenirii economiei, dar și ca urmare a împrumuturilor lunare mai reduse pe piața internă, unde cererea pentru datoria statului este temperată, arată sursa citată.