Florin Cîţu: „Socialiştii au lăsat stocurile ţării la zero. Aici vorbim de răspundere penală”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus joi seară la Digi24 că guvernările PSD ar trebui trase la răspundere pentru că au lăsat stocurile goale, înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus şi a explicat că împrumuturile luate de guvernul PNL cu termene de până la 30 de ani arată încrederea investitorilor în economia românească.
Romania TV
16 iul. 2020, 19:17
Florin Cîţu:

„Eu am spus că am încredere că economia își va reveni din trimestrul 3, pentru că am încredere că antreprenorii vor să-și țină compania să funcționeze. Ce putem noi să facem este furnizăm toate instrumentele de care au nevoie să poată să facă testarea.

Când a pornit această criză vă aduc aminte că aveam stocurile zero. Socialiștii au lăsat stocurile țării la zero. Trebuie să răspundă pentru asta. La un moment dat, cineva, o instituție a statului, trebuie să se ducă împotriva celor care au guvernat această țară și au lăsat stocurile zero. Aici vorbim de răspundere penală a celor care au fost guvernare până acum.

Dacă va fi nevoie ca statul să ajute pe partea de testare, poate și financiar, este posibil. Permanent suntem în discuții cu sectorul privat. Partea nouă pe care am adus-o în această guvernare este relația de parteneriat cu sectorul privat. Am fost transparenți, ne-am plătit facturile la timp și i-am ascultat de fiecare dată când au avut soluții, pentru că majoritatea măsurilor pe care l-am luat au venit după discuții cu sectorul privat.”, a spus ministrul Finanțelor.

„Este managementul datoriei publice. Încercăm să avem o curbă a randamentelor cât mai pe termen lung și acest lucru fac toate țările. Un împrumut pe termen lung arată în primul rând că investitorii străini au încredere în acest Guvern. Să împrumuți un Guvern pe 30 de ani arată încredere. În perioadă de criză și dau exemplul 2008-2009 Guvernul României atunci nu se putea împrumuta decât pe 14 zile. Nu ne dădea nimeni mai mulți bani de 14 zile. De aceea a fost nevoie de FMI.

Noi, astăzi, o țară în curs de dezvoltare, ne împrumutăm pe 30 de ani la dobânzi în scădere și finanțăm un deficit pentru care în 2008-2009 FMI a cerut să vină în țară. Noi nu facem așa, și este o premieră pentru guvernarea României și pentru multe țări din lume. Să reușești să finanțezi un deficit atât de mare fără ajutor de la instituțiile internaționale cum ar fi FMI sau Comisia Europeană.

Al doilea lucru pe care îl arată acest împrumut pe 30 de ani – îți dă o stabilitate a curbei randamentului. Este important, dă o imagine clară pentru toți care se uită la România să vadă cum arată sănătatea acestei țări. Sunt două argumente puternice pentru a face aceste împrumuturi pe termen lung”, a completat Florin Cîțu.

„Nu există niciun risc în acest an să rămânem fără finanțare. În niciun scenariu pe care l-am făcut nu avem acest risc. Din contră, după ce terminăm an va rămâne un buffer considerabil pentru guvernul următor să finanțeze dezvoltarea viitoare”, a încheiat acesta.

Citeşte şi: Ludovic Orban, veşti bune pentru români: PNL va creşte pensiile şi alocaţiile

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Condimentul care stimulează metabolismul și accelerează digestia, recomandat de Mihaela Bilic: „Merge și cu carne și cu pește și cu legume și cu orez”
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. Decizia autorităților: Accesul va fi restricționat
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT! Imagini de INFARCT cu vedeta fără haine, niciodată NU ai văzut-o așa
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Un fost premier român, la sapă de lemn. Cum a fost surprins în plină stradă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Anul în care se schimbă banii. Țara care trece la EURO definitiv
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Uniunea piețelor de capital: soluția UE pentru revitalizarea economiei europene
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?