Florin Cîţu a precizat că România este într-o situație economică foarte bună și avem un grad de îndatorare printre cele mai mici din Uniunea Europeană, astfel încât putem împrumuta la dobânzi mici.
”Am reușit să recuperăm tot ceea ce am pierdut în pandemie. Avem creștere economică, suntem printre singurele țări din Europa, pentru că restul țărilor au avut parte de o scădere economică, noi în același timp am crescut.
Eu zic că ceea ce a fost mai rău a trecut, dar este adevărat că vor exista ajustări. Aproape toate instituțiile internaționale și-au rezivuit prognoza pentru Româînia și vom avea o creștere economică între 6% și 9%.
Există foarte multe resurse în economie nefolosite și asta îți permite să mergi mai departe. De obicei, în perioade de genul ăsta urmează un boom economic, dacă ne uităm la precedentele crize.
În ceea ce privește gradul de îndatorare, noi suntem mult sub celelalte țări din UE. Avem un grad de îndatorare mic și asta ne permite să ne împrumutăm la dobânzi foarte mici”, a spus Florin Cîțu, la Radio Guerilla.
Premierul României, Florin Cîțu, susține că România nu va avea o agenție care să gestioneze administrarea fondurilor din PNRR şi că programul nu are culoare politică. Precizările lui Cîţu vin în contextul în care mai mulţi adversari politici i-ar fi acuzat pe guvernanţi că ar urma să lase banii din PNRR pe mâna USR-PLUS, care ar urma să-i administreze printr-o agenţie.
„Eu trebuie să mă uit la tot contextul. PNRR are și o componentă politică. Are două componente: reformă și investiții. Trebuie să spui: am nevoie de bani și avem nevoie de reforme. Noi am pus reformele peste tot, că avem nevoie de reforme.
Toate proiectele vor avea trei surse de finanațare: fonduri europene, bugetul României și PNRR. Problema e unde le pui pe fiecare.
Un spital mai mare poți să-l construiești prin fonduri europene, iar altul prin alte fonduri. Eu vreau să mă asigur că avem un spital până în 2023-2024. Va fi primul în 30 de ani.
Proiectele trebuie să fie mature. Un proiect pe investiții trebuie să aibă deja făcut proiectul de fezabilitate. E adevărat că unii colegi s-au supărat. Nu e adevărat că n-am fost transparent. Eu am făcut un lucru în premieră: i-am invitat la discuții pe cei din PSD și le-am prezentat PNRR. Eu ce să fac dacă n-au înțeles? PNRR nu are culoare politică: proiectele trebuie să aibă studiile de prefezabilitate, să fie verzi și pe zona de digitalizare.
Aceste proiecte nu au legătură cu ministerul domnului Ghinea. Programul e implementat de premier. Lucrurile sunt foarte clare. E un comitet interministerial, dar va avea și invitați din afara Guvernului, care să monitorizeze din afara.
În acest moment nu e nevoie de a da știri false”, a mai spus Florin Cîțu pentru sursa citată.
Premierul Florin Cîțu a oferit marți informații despre planul uriaș de relansare economică de peste 100 de miliarde de euro lansat anul trecut de Guvernul PNL.
„Proiectele sunt în programul de guvernare și ele vor fi finanțate din buget, fonduri europene și …sunt mai multe (n.r. sute de miliarde). Ideea este că Europa a fost prinsă pe picior de greșit de această pandemie”, a adăugat premierul Florin Cîţu la Radio Guerrilla.
Peste 3.400 de kilometri de autostradă și drumuri expres, spitale regionale, zeci de spitale moderne județene, sute orășenești, peste o mie de unități medicale în mediul rural, sute de grădinițe, școli, campusuri și cămine universitare. Asta a promis Guvernul Orban României în următorii 10 ani. Guvernul Orban a lansat în iulie anul trecut, în prezența președintelui Klaus Iohannis, un plan uriaș de relansare economică de peste 100 de miliarde de euro.
https://www.facebook.com/guv.ro/videos/213937413670524