Florin Cîţu respinge ideea că PNRR ar putea fi renegociat, aşa cum a sugerat preşedintele PSD Marcel Ciolacu. arătând că într-o astfel de ipoteză România ar pierde bani.
„Eu am folosit PNRR-ul pentru a mă asigura că oricine vine la guvernare până în 2026 trebuie să facă aceste reforme. Sunt 64 de reforme de care România are nevoie ca de aer, reforme prin care vom moderniza România, aparatul administrativ, sistemul de pensii, sistemul de salarizare. Eu, pe partea de reforme, cred că este tot ce se putea face şi ce are nevoie România”, a afirmat Florin Cîţu, joi seară, la TVR, întrebat dacă se putea face mai mult în privinţa PNRR.
Fostul premier a spus că în PNRR „sunt elemente” prinse şi „oricine vine nu poate să le schimbe”.
„Nu se poate renegocia. Şi vă spun că doar în 2023 putem să facem ajustări mici, dar doar dacă ne uităm la progresul pe anumite capitole şi dacă progresul nu este cel care e dorit, atunci putem să discutăm dar foarte puţin cu Comisia. Orice discuţie despre PNRR, despre renegociere înseamnă să o luăm de la zero şi asta ar însemna să luăm totul de la zero şi ar însemna că pierdem banii pe care tocmai astăzi am semnat ultimul document pentru a primit cei 1,8 miliarde de euro şi România nu-şi permite să o ia de la zero”, a explicat Florin Cîţu.
Fostul premier Florin Cîţu a adăugat că guvernul pe care l-a condus a realizat un proiect de buget pentru anul viitor, document care prevede un deficit bugetar de 5,84%.
„Creşterea economică estimată în acest moment este la 8%, se estimează a fi la 7% pentru tot anul. Vă aduc aminte că, la începutul anului, mulţi dintre cei care sunt cu noi astăzi la guvernare spuneau că vom avea criză economică, că vom avea foamete, sărăcie, estimările erau de 4% creştere economică, ei ne spuneau că o să fie recesiune. Vedeţi, din contră, avem o creştere economică cea mai mare din Uniunea Europeană. După 10 luni de zile, deficitul bugetar este la 4% pentru 2021, estimat la finalul anului era pentru 7%. Ţinta noastră era să venim cu mult sub 7% cu un deficit. După 11 luni estimăm că va fi un deficit de 5%.
Rectificarea bugetară nu ar trebui să aibă un deficit mai mare de 7%. Nu are de ce. Veniturile la buget sunt mai mari cu 40 de miliarde faţă de anul trecut şi cu 38 de miliarde faţă de 2019. Deci poţi si un deficit, dacă nu te arunci cu cheltuieli iresponsabile în ultima lună, deci să duci deficitul de la 5 la 7%, două puncte procentuale în ultima lună, ai putea să ai o performanţă economică foarte bună.
A lăsat şi un buget construit pentru anul viitor, un buget cu un deficit de 5,84% din PIB, care se înscrie exact în traiectoria agreată cu Comisia Europeană de reducere la deficitului bugetar până sub 3% din PIB în 2024”, a mai afirmat Cîţu.