Premierul interimar Florin Cîţu a vorbit despre stadiul negocierilor purtate cu PSD pentru formarea unei coaliţii de guvernare.
„În acest moment este o variantă. V-am pus că este tot timpul o variantă (cea cu premierul prin rotaţie), dar trebuie să mergem în PNL pentru a lua un mandat pentru aşa ceva. În acest moment, nu avem un mandat.
Deja am fost în partid şi avem o alianţă cu PSD. Avem o alianţă… Avem negocieri pentru a forma o coaliţie cu PSD pentru guvernare. Nu ştim cum vom merge mai departe. Trebuie să deblocăm acest lucru. Cea mai bună soluţie să avem un guvern cât mai repede”, a declarat Florin Cîţu, preşedintele PNL.
Întrebat dacă liberalii ar putea renunţa la postul de premier, Cîţu a subliniat că PNL face un „compromis major” pentru că e în discuţii cu PSD.
„Facem un compromis deja. Suntem în discuţii deja pentru a avea o coaliţie de guvernare cu PSD. E un compromis major pe care-l face PNL. Vom vedea mai departe ce vom face.
Trebuie să avem o guvernare bună pentru români. Pentru mine e foarte important ca în acest moment, toate obiectivele pe care le-am avut în campanie – atâta timp cât voi fi premier nu o să crească taxele şi m-am ţinut de cuvânt. Atâta timp cât o să fiu premier, o să creştem ratingul de ţără şi m-am ţinut de cuvânt”, a precizat Cîţu.
Cu acest prilej, Florin Cîţu a reamintit că liberalii nu ar fi ajuns în situaţia de a negocia cu PSD dacă USR nu ar fi părăsit coaliţia de guvernare.
„Noi am încercat să avem o guvernare cu cei de la USR şi cei de la USR ne-au închis uşa. Au avut nişte condiţii bizare la care nu au renunţat. În programul de guvernare cu USR trebuia să fie reformă la Metrorex, la CFR Călători. Nu s-au făcut reforme pe nicăieri şi au decis să plece de la guvernare.
În primul rând, era cel mai simplu ca USR după ce a fost demis ministrul Justiţiei să vină cu un alt ministru şi nu eram astăzi aici. După aceea o serie de alte condiţii. În loc de principii, vorbeau de persoane. Dacă vorbeam de persoane, nu era bine să vorbim de persoane.
De fiecare dată când am vorbit se ducea discuţia în altă parte. Era clar, din punctul meu de vedere, că nu vor să vină la guvernare alături de PNL”, a explicat Florin Cîţu.
„Domnul Dan Vîlceanu are simulările. Vom vedea care va fi varianta finală. Le va prezenta.
Important e că orice variantă avem trebuie să ţinem cont de faptul că România este în procedură de deficit excesiv. Nu putem să depăşim deficitul pentru anul viitor
În acelaşi timp, PNL ţine la câteva lucruri foarte importante. Investiţiile anul viitor erau trecute la minim 6% din PIB. S-ar putea să mergem către 7%. Vrem o reformă a aparatului administrativ. Nu o să creştem taxele. Vedem ce se întâmplă în viitor
Avem un rating de ţară pe care l-am crescut. Nu vrem să destabilizăm situaţia. În acest context, putem să discutăm şi de creşteri de salarii, pensii şi alocaţii.
În acest moment avem o execuţie bugetară mai bună decât anul trecut. Cele 40 de miliarde încasări mai mari nu reprezintă un buffer. Ele sunt încasări mai mari decât anul trecut. Au făcut făcute în contextul în care n-am crescut taxe şi am digitalizat economia.
Acel buffer este pentru a menţine deficitul pe traiectorie”, a arătat Cîţu.