Florin Cîţu a făcut acest anunţ, joi, în ziua în care România a înregistrat un număr record de infectări pe anul acesta – peste 5.000 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore.
„Măsurile implementate de România în contextul pandemiei de coronavirus sunt printre cele mai relaxate din Europa. Și vă mulțumesc vouă pentru asta, pentru că ați fost responsabili.
Hai să continuăm așa! Doar împreună putem învinge pandemia”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.
Premierul a prezentat ce restricţii anti-COVID sunt aplicate în alte ţări din Europa.
Restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii ar fi mai eficiente dacă ar fi aplicate după ora 18, a susţinut profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş. Consilierul onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, recunoaşte că o astfel de măsură ar afecta masiv afacerile, însă a amintit că limitarea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului, după cum arată studiile.
„Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat. Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a explicat Răzvan Cherecheş (foto), conform Adevărul.
Consilierul onorific în Ministerul Sănătăţii a explicat că nu ar fi nevoie de o astfel de restricţie dacă nu ar fi existat o creştere a ratei de transmitere a noului coronavirus în România.
În schimb, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a afirmat că decizia de aplica restricţii de circulaţie pe timp de noapte, începând cu ora 22, nu ar fi motivată de niciun argument privind efectul şi impactul asupra evoluţiei cazurilor de infecţie.