Florin Cîţu susţine ideea propusă de Emil Boc de comasare a judeţelor în regiuni pentru a facilita atragerea fondurilor europene. Premierul le-a declarat, joi, jurnaliştilor că această idee este una interesantă sprijinită şi de alţi edili sau preşedinţi de consilii judeţene din PNL.
Premierul a precizat că încă nu s-a discutat la nivelul coaliţiei de guvernare despre comasarea judeţelor în regiuni.
„Sunt mai mulţi lideri, primari, preşedinţi de consilii judeţene în PNL care împărtăşesc această opinie. Încă nu am discutat-o la nivelul coaliţiei. O vom ridica, dacă trebuie. Din punctul meu de vedere mi se pare o idee interesantă”, a explicat premierul la finalul şedinţei de guvern.
Reamintim că primarul oraşului Cluj-Napoca Emil Boc a declarat că susţine în continuare comasarea judeţelor în regiuni, precizând că acest lucru ar facilitata atragerea de fonduri europene şi ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani.
„În 2011, ca premier am încercat comasarea judeţelor şi cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populaţie, cu excepţia Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Judeţele noastre nu se califică la dimensiunea definiţiei de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm judeţele. Atunci le-am comasat în 16 judeţe, de fapt erau 13, plus trei.
Ultimele trei erau Harghita, Covasna şi Mureş, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste judeţe să facă parte din alte zone şi să îşi piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluţie şi să rămână la aceste judeţe distincte şi să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR nu a fost de acord şi proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit. Rămân la convingerea că e mai uşor să comprimi judeţele prin lege, decât să modifici Constituţia cu două treimi şi cu greutăţile facerii. Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele”, a explicat Emil Boc pe 27 mai, la o dezbatere intitulată „Reforma administrativ teritorială a statului, între deziderat (tehnic) şi pragmatism (politic)”.