Declaraţiile lui Cîţu vin în contextul în care cea mai prestigioasă publicaţie economică, Bloomberg, a publicat un articol despre împrumuturile luate de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Ministerul de Finanțe se împrumută la dobânzi foarte mari. Investitorii își pierd încrederea în Guvern. O pierdere a încrederii agențiilor de rating înseamnă o explozie a dobânzilor”, le-ar fi spus Cîțu unor lideri PNL, potrivit Stiripesurse.ro.
„Costurile sunt ridicate, ratele românilor la bănci au crescut, există riscul să-si piardă casele. Guvernul trebuie să realizeze că este vital ca investitorii sa nu își piardă încrederea”, a mai zis liderul PNL în discuțiile informale din partid, spun sursele citate.
Cîțu mai crede că există riscul să avem nevoie de o rectificare bugetară înainte de august pentru că ministerele nu vor avea suficienti bani.
Bloomberg scrie joi că Ministerul Finanţelor a ieşit să se împrumute pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni externe în dolari, cu maturităţile pe 5 ani şi pe 10 ani.
Emisiunea de obligaţiuni pe 5 ani în dolari este scadenţă în 27 februarie 2027, iar cea pe 10 ani în 27 martie 2032, potrivit Bloomberg. Intermediarii emisiunilor de bonduri sunt Citi, Erste, HSBC, ING, JP Morgan şi Societe Generale.
Investitorii în noile bonduri vor putea să preschimbe cu noile titluri obligaţiuni anterioare scadente în februarie 2022, august 2023 şi ianuarie 2024.
Potrivit unui document publicat săptămâna trecută de Ministerul de Finanţe, România trebuie să împrumute în acest an 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare, având în vedere nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5,84% din PIB (aproximativ 77 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de cca 68,4 miliarde de lei.
Citeşte şi: Cei care vor să angajeze zilieri vor scoate mai mulţi bani din buzunar din ianuarie 2022