Florin Cîțu a făcut în această seară o declarație de presă în fața jurnaliștilor unde a vorbit desființarea SIIJ, dar și despre implementarea noului Cod Fiscal, ce va fi pus în vigoare la șase luni de la data publicării.
„Nu doar că este de acord. Ştiţi foarte bine că în Guvern am trecut proiectul de lege care desfiinţează SIIJ. E în Parlament. Sunt sigur că se va găsi o soluţie în Parlamentul României pentru a desfiinţa SIIJ. Se lucrează la soluţie.
Şi aici vor discuta experţii şi sunt sigur că vom găsi o soluţie ca să modifice. În ceee ce privește impozitarea marilor averi, PSD a cerut această impozitare, nu a fost explicată, nu s-a întrebat dacă e de acord, ce prag să fie.
„În România, orice venit e impozitat. E vorba dacă vrem să penalizăm pe cineva că a acumulat active, dacă vrem să penalizăm suplimentar. Nu mi se pare normal acest lucru.
Dacă e vorba despre evaziune fiscală, mi se pare normal să impozităm evaziunea fiscală, dar nu sunt de acord ca românii care muncesc, îşi asumă riscuri, investesc şi au plătit impozite, să venim după aceea să spunem că mai trebuie să plătiţi ceva, pentru că asta e justiţia socială. Cu asta nu suntem de acord, dar suntem de acord cu eliminarea evaziunii fiscale la orice nivel, la un nivel mic şi la un nivel mare.
În ceea ce priveşte Codul Fiscal, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Durează cel puţin şase luni de zile pentru a intra în vigoare.
Am spus de la început că nu vom creşte taxele, nu vom creşte taxele în această guvernare şi asta e principiul de la care nu abdicăm.
Putem să arătăm că schimbarea paradigmei prin care am alocat mai multe resurse către investiţii ne-a ajutat să avem mai multe resurse la buget. 40 de miliarde de lei mai mult decât anul trecut. Cu aceaste resurse suplimentare putem să plătim facturi în această iarnă, să subvenţionăm şi termia către UAT-uri.
E un model economic care funcţionează şi nu cred că cineva astăzi, după ce acest model economic a primit girul agenţiilor de rating să venim să-l schimbăm astăzi. Ar fi din punctul nostru de vedere o eroare.”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul interimar Florin Cîţu a dat asigurări că pensiile vor creşte în 2022, însă trebuie să se ţină conte de „traiectoria deficitului” în momentul în care se decide procentul cu care va fi realizată majorarea.
„Sunt discuţii despre creşterea pensiilor, salariilor, alocaţiilor. Aici am spus da. Am crescut pensiile, alocaţiile într-o perioadă de criză majoră când nimeni nu făcea acest lucru în Europa şi vom face şi acum în contextul traiectoriei deficitului pe care deja am anunţat-o, dar vom face acest lucru.
Putem să punem o creştere de cheltuieli, cum ar fi cu salarii şi pensii şi ne uităm dacă se încadrează în deficitul estimat pentru anul viitor. Dacă nu se încadrează, singura soluţie e să luăm bani de la investiţii şi aici nu vom fi de acord să luăm bani de la investiţii”, a explicat Florin Cîţu.