Nicolae Ciucă: „Florin Cîţu îşi va da demisia din grupul PNL de la Senat”. „Când vom primi documentele, am obligativitatea să convoc Biroul Permanent și, în baza deciziei, să fie înaintat către Comisia Juridică și apoi va merge în plen. Senatorii liberali vor vota toți pentru ridicarea imunității. La nivelul PNL, în astfel de situații, am procedat la fel. E o problemă pentru PNL în sensul în care imaginea este afectată. Nu putem spune că nu s-a întâmplat nimic. Este obsolut corect să lăsăm justiția să-și deruleze treaba. Am vorbit cu Florin Cîțu și a spus că își va da demisia din grupul senatorial liberal și va deveni senator neafiliat””, a declarat Nicolae Ciucă la Digi24.
Nicolae Ciucă a recunoscut că imaginea PNL e afectată de acest scandal: „Florin Cîțu a fost președinte al partidului, a fost premier, e membru PNL. Nu putem spune că nu s-a întâmplat nimic. Este absolut corect să lăsăm instituțiile, justiția să-și deruleze procedurile și în final să vedem care este concluzia”. Întrebat dacă are încredere în Florin Cîțu, președintele PNL a răspuns: „Am încredere în justiția română!”. „Am vorbit cu Florin Cîțu și a spus că în situația de față își va da demisia din grupul senatorilor PNL și va deveni senator neafiliat. Este o decizie corectă a unui membru de partid responsabil, care dincolo de propria persoană, are în vedere și imaginea partidului”, a mai spus Nicolae Ciucă.
DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul vaccinurilor anti-COVID. Prejudiciul este de 1 miliard de euro. „În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, a transmis DNA.
Procurorii anticorupție au cerut începerea urmăririi penale față de cei trei pentru că „la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre”.