Florin Cîţu, veste bună pentru români: „Vom face orice ca să nu mai închidem economia. Avem resurse la buget mai mari”

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, vineri, că Guvernul va face eforturi pentru a nu închide economia şi pentru a gestiona criza sanitară şi energetică ce afectează România în această perioadă.
Filip Stan
05 nov. 2021, 10:56
Florin Cîţu, veste bună pentru români:

Premierul Florin Cîţu a făcut declaraţii, vineri, la evenimentul „Topul Național al firmelor private din România”.

„Antreprenorii şi IMM-urile şi cei mari împreună am trecut printr-o perioadă dificilă şi încă mai avem în faţa noastră câteva provocări. Am încercat în această perioadă, din momentul în care am preluat Ministerul Finanţelor acum doi ani de zile, să implementăm câteva lucruri şi nu credeam că o să vină această perioadă dificilă.

Am vrut să facem un statul român un partener onest, de încredere pentru mediul de afaceri. Asta a însemnat câteva lucruri simple: să plăteşti facturile la timp şi să nu schimbi prin surprindere Codul Fiscal. Am spus din primul moment că nu vom creşte taxe şi până acum m-am ţinut de cuvânt. Au fost foarte multe voci care au spus că nu se poate nici una, nici alta. Împreună am reuşit asta! Vreau să vă felicit pentru rezilienţă. Ştiu că nu a fost uşor”, a declarat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Scenariile de redeschidere a şcolilor. Cîmpeanu: Şcoala va începe pentru toţi elevii şi copiii de grădiniţă din 8 noiembrie, şi la stat şi la privat. S-a stabilit cine merge fizic la cursuri, cine face online

Florin Cîţu: „România a trebuit să închidă economia în 2020. Nu vedeam soluţii. A fost complicat”

„În momentul în care România a trebuit să închidă economia în 2020, în martie, atunci a fost un moment în care am stat şi m-am gândit. Nu vedeam soluţii. A fost complicat, dar împreună am reuşit să trecem peste asta.

Acel şoc mi-a arătat că economia României poate să facă faţă, dar totuşi mi-am dat seama că dacă am repeta acea experienţă, ar însemna un cost mult prea mare pentru noi toţi.

Vom face orice ca să nu mai închidem economia. Dumnevoastră aţi răspuns foarte bine la măsurile pe care le-am luat şi astăzi România e ţara care are printre cele mai rapide reveniri ale economiei după un asemenea şoc în Uniunea Europeană, cu estimări de creştere economică îmbunătăţite în acest an. Am început cu 4% şi am ajuns la o estimare de peste 7%; cu un deficit în scădere, cu venituri mai mari la buget şi un şomaj în scădere”, a mai spus premierul interimar.

Florin Cîţu: „Am reuşit ceea nu spera nimeni. Am reuşit să convingem agenţiile de rating să schimbe perspectiva României”

„Toate aceste le-am făcut pentru că împreună am comunicat. Noi ne-am ţinut de partea noastră – nu am crescut taxe, nu v-am luat prin surprindere, am plătit facturile la timp, iar dumnevoastră aţi putut să vă continuaţi activitatea în acest mediu dificil.

Mai mult, am reuşit ceea nu spera nimeni. Am reuşit să convingem agenţiile de rating Moody’s şi Standard and Poor’s, care ştiţi cât de scrupuloase sunt la orice, să schimbe perspectiva României de la negativ la stabil.

Noi toţi am reuşit în această perioadă că ceea ce facem, nu numai că facem bine pentru acest moment, dar facem bine pentru viitor. Vă felicit că aţi avut încredere în măsurile pe care le-am luat în această perioadă.

E adevărat că, pe lângă şocul pandemiei şi acestă criză în sănătate, au apărut şi alte şocuri negative, în special preţurile la materiale de construcţii, o problemă pe care am rezolvat-o penru foarte multe companii printr-o OUG astă vară.

Şi preţul pentru energie electrică şi gaze, un şoc cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană. Toate soluţiile pe care le implementăm au un numitor comun: toate înseamnă resurse mai multe de la buget”, a mai precizat Florin Cîţu.

Premierul interimar, despre criza energetică: „Putem să plătim o parte din facturile românilor în această iarnă”

Şeful interimar al Executivului a explicat că principala provocare a fost de „a acomoda toate aceste costuri, de a nu-i face pe români să sufere în această iarnă” şi de a nu crea dezechilibre mai mari macroeconomice, pentru a nu creşte deficitul.

„Putem să facem acest lucru. Avem aceste resurse pentru că am gestionat împreună economia bine anul acesta şi avem resurse la buget mai mari. Cu aceste resurse mai mari la buget putem să plătim o parte din facturile românilor în această iarnă.

Putem să venim cu măsuri în sprijinul IMM-urilor ca acestea să nu fie afectate de creşterea preţurilor la energie şi gaze. Toate acestea le putem face pentru că am avut o economie performantă anul acesta”, a mai spus Ciţu.

Florin Cîţu: „Din cauza crizei politice nu mai vedem ce am făcut bine împreună anul acesta”

„Dacă nu aveam rezultate bune, ştiu că din cauza crizei politice nu mai vedem ce am făcut bine împreună anul acesta, dar trebuie să vedem pentru că altfel deficitul bugetar ar fi explodat şi cu o creştere a deficitului bugetar ar fi venit din nou o reducere a ratingului de ţară şi dobânzi mai mari. Toate acestea ar fi fost consecinţele unei economii gestionate prost în 2021.

În continuare, vă garantez că în orice formulă de guvernare vom merge, PNL nu va abdica de la acelaşi principii: plătim facturi la timp, statul este un partener onest şi transparent al mediului de afaceri. Vom milita pentru a nu creşte taxe.

Am arătat că atunci când investeşti în economie, poţi să ai venituri la buget mai mari, fără să creşti taxele. E o formulă pe care am patentat-o şi România poate să facă în continuare acest lucru”, a mai menţionat premierul interimar.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, tot mai aproape de guvernare alături de Cîţu: „În acest moment de răscruce nu e altă variantă. Nu putem continua războiul politic”

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!