Florin Cîţu: „Veşti foarte bune din economie!”. INS: Producţia industrială a SCĂZUT în primele nouă luni cu 12%

Institutul Naţional de statistică anunţă miercuri că rata inflaţiei este în scădere în luna octombrie, 2,2%, faţă de 2,5% în luna septembrie, iar preţurile alimentelor au crescut cu 4,34% faţă de octombrie 2019 şi cu 0,11% faţă de septembrie 2020.
Romania TV
12 nov. 2020, 11:41
Florin Cîţu:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a publicat un mesaj pe Facebook, după publicarea datelor INS, în care se arată optimist şi evidenţiază creşterea sectorului industrial.

„Vești foarte bune din economie!
Septembrie – Cinci luni de dinamică pozitivă pentru industrie.

INS a publicat astăzi datele pentru luna septembrie și sectorul industrial continua să crească.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care acest guvern este sub asediu constant din Parlament și în timp ce administrează o criza de sănătate.

Am fi reușit mult mai multe și mult mai rapid daca PSD nu ar fi distrus fieare decizie a acestui guvern cu ajutorul majorității toxice din Parlament.

Aceste cifre reprezintă confirmarea că PNL desi și-a asumat singur aceasta perioada dura a reușit să redreseze economia.
Pe 6 decembrie scoatem PSD din Parlament!”, scrie Florin Cîţu.

INS: Producţia industrială a SCĂZUT în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%

Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,1%, respectiv cu 12,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

”În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 12,1%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul dezile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianaurie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2019, a scăzut cu 12,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%)”, arată datele INS.

În luna septembrie2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10%).

INS: Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,5%, ca efect al creşterilor industriei extractive (+7,7 %) şi industriei prelucrătoare (+2%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 0,1%.

Industria extractivă a scăzut cu 8,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 0,7 %, respectiv cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,8%, ca efect alscăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2,0%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,1%).

Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta. Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

Cele mai mari scumpiri în sectorul alimentar s-au consemnat la fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 17,59% în octombrie faţă de decembrie 2019 şi citricele şi alte fructe meridionale, cu 11,4%, în octombrie faţă de decembrie 2019. Cartofii s-au ieftinit în această perioadă cu 29,45%, iar legumele şi conservele de legume cu 5%.

La mărfurile nealimentare, indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie 2020 cu 0,6% faţă de octombrie 2019, cu 0,21% faţă de decembrie 2019 şi cu 0,31% faţă de septembrie 2020.

Aici cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 6,81% în octombrie faţă de decembrie 2019. De cealaltă parte, găsim ieftiniri la combustibili, cu 8,41%.

La capitolul servicii, indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie 2020 cu 2,85% faţă de octombrie 2019, cu 2,58% faţă de decembrie 2019 şi cu 0,22% faţă de septembrie 2020.

La această categorie, cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, cu 12,43% în octombrie faţă de decembrie 2019, în timp ce transportul aerian s-a ieftini în această perioadă cu 8,36%.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Locul de legendă din România care a fost distrus din temelii și restaurat. Are un potențial turistic uriaș și policandru superb
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Zodii care se îngroapă în datorii. Vor face față cu greu situației
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tribunalul Alba decide decontarea unui tratament de 100.000 de euro pentru o femeie cu hepatită și ciroză
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară