Florin Cîţu: „Veşti foarte bune din economie!”. INS: Producţia industrială a SCĂZUT în primele nouă luni cu 12%

Institutul Naţional de statistică anunţă miercuri că rata inflaţiei este în scădere în luna octombrie, 2,2%, faţă de 2,5% în luna septembrie, iar preţurile alimentelor au crescut cu 4,34% faţă de octombrie 2019 şi cu 0,11% faţă de septembrie 2020.
Romania TV
12 nov. 2020, 11:41
Florin Cîţu:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a publicat un mesaj pe Facebook, după publicarea datelor INS, în care se arată optimist şi evidenţiază creşterea sectorului industrial.

„Vești foarte bune din economie!
Septembrie – Cinci luni de dinamică pozitivă pentru industrie.

INS a publicat astăzi datele pentru luna septembrie și sectorul industrial continua să crească.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care acest guvern este sub asediu constant din Parlament și în timp ce administrează o criza de sănătate.

Am fi reușit mult mai multe și mult mai rapid daca PSD nu ar fi distrus fieare decizie a acestui guvern cu ajutorul majorității toxice din Parlament.

Aceste cifre reprezintă confirmarea că PNL desi și-a asumat singur aceasta perioada dura a reușit să redreseze economia.
Pe 6 decembrie scoatem PSD din Parlament!”, scrie Florin Cîţu.

INS: Producţia industrială a SCĂZUT în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%

Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,1%, respectiv cu 12,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

”În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 12,1%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul dezile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianaurie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2019, a scăzut cu 12,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%)”, arată datele INS.

În luna septembrie2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10%).

INS: Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ca serie brută cu 12,1%

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,5%, ca efect al creşterilor industriei extractive (+7,7 %) şi industriei prelucrătoare (+2%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 0,1%.

Industria extractivă a scăzut cu 8,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 0,7 %, respectiv cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,8%, ca efect alscăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2,0%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,1%).

Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta. Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

Cele mai mari scumpiri în sectorul alimentar s-au consemnat la fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 17,59% în octombrie faţă de decembrie 2019 şi citricele şi alte fructe meridionale, cu 11,4%, în octombrie faţă de decembrie 2019. Cartofii s-au ieftinit în această perioadă cu 29,45%, iar legumele şi conservele de legume cu 5%.

La mărfurile nealimentare, indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie 2020 cu 0,6% faţă de octombrie 2019, cu 0,21% faţă de decembrie 2019 şi cu 0,31% faţă de septembrie 2020.

Aici cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 6,81% în octombrie faţă de decembrie 2019. De cealaltă parte, găsim ieftiniri la combustibili, cu 8,41%.

La capitolul servicii, indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie 2020 cu 2,85% faţă de octombrie 2019, cu 2,58% faţă de decembrie 2019 şi cu 0,22% faţă de septembrie 2020.

La această categorie, cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, cu 12,43% în octombrie faţă de decembrie 2019, în timp ce transportul aerian s-a ieftini în această perioadă cu 8,36%.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te adoarme instant. Te scapă de agitație și insomnie și poți să o faci acasă: „Miraculoasă”
Capital.ro
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Mare atenție dacă aveți datele bancare salvate în telefon! Vă puteți pierde banii!
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Grav accident rutier în nord-vestul Ucrainei: 14 persoane decedate, inclusiv un copil
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!