„A fost aprobata o hotarare de guvern prin care se propune acordarea unui ajutor de urgenta familiilor victimelor de la Matei Bals, de 5000 de lei pentru fiecare persoana afectata, suma maxima fiind de 1 milion.”, a declarat premierul.
„În hotărârea de astăzi a CNSU a apărut un lucru nou. E o propunere pentru elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită o măsură complementară de suspendare a activităţii pe perioadă determinată pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei.
Din păcate, chiar dacă unele restricţii au rămas în vigoare, vedem foarte mulţi operatori economici care nu respectă aceste restricţii. Această propunere vine exact pentru un act norlativ care să reglementează această situaţie şi vor fi mai multe propuneri acolo”, a conchis Florin Cîţu.
Cîţu a declarat în conferinţa de presă că este pregătit un proiect de lege care să abroge legea adoptată în 2020 prin care participaţiunile statului in companii nu puteau fi înstrăinate timp de 2 ani.
„A fost adoptat un proiect de lege foarte asteptat, care a creat foarte multa rumoare. Proiectul de lege de acum abroga acea lege, care suspenda dreptul companiilor din Romania sa acceseze fonduri din sectorul privat. Din primul m0ment am spus ca vom abroga aceasta lege, 173/2020. Acest proiect de lege merge la parlament si este un mesaj clar ca acest guvern sustine investitiile si are nevoie de investitii.
Suntem foarte aproape de o forma finala a bugetului.”, a adăugat Florin Cîţu.
Premierul a fost întrebat în conferinţa de presă dacă a terminat analiza sporurilor pentru bugetari, pe care anunţase că o va face în vederea construirii bugetului, pentru a vedea ce impact bugetar au acestea.
„Am terminat acea analiză. Am descoperit sporuri despre care nu știam că există și în care legislația nu e respectată în ceea ce privește suma sporurilor. Urmează legea salarizării unitare pe care o vom modifica în acest an. Cea mai mare corectură din lege e că se va face legătura între performanță și venit. Vom introduce și criterii de performanță și putem să dăm și sporuri”, a declarat Florin Cîțu.
„Aceste sporuri de condiții vătămătoare vor dispărea. Anul acesta vom începe cu o limitare și de anul viitor vom modifica legea”, a mai spus Cîțu.
„Trebuie sa modificam limbajul public, nu se poate vorbi de o inghetare a pensiilor intr-un an in care pensiile au crescut. Punctul de pensie este mai mare în 2021 decât a fost in 2020”, a spus premierul.