Premierul Florin Cîţu a declarat joi că se lucrează la întoarcerea la normalitate, un prim pas urmând a fi făcut pe 1 iunie, dar i-a atenţionat pe români că acest lucru este strâns legat de succesul campaniei de vaccinare.
„Am avut ședința comitetului pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie, o sedinta pe care o astept de un an de zile. Prima parte, 1 iunie. Nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un pas important. Trebuie să avem 35% din populație vaccinată. Depinde de noi.
S-a aprobat regulamentul. Fiecare minister va veni în comitet cu propuneri. Sunt toate ministerele pentru că activitatea a fost afectată în toate sectoarele.
A fost o întâlnire pe care o aștept de un an de zile, care ne dă speranță. Săptămânal e în regulament să se întâlnească, dar pot să aibă ședințe oricând.
Prima fază a revenirii la normalitate de la 1 iunie. Depinde doar de noi. O campanie de vaccinare de succes va aduce normalitatea. Nu revenim la 1 iunie la 100%, dar este un prim pas. Dar este o condiționalitate. Nu se întâmplă fără vaccinare. Este singura soluție.
Sunt deschis tuturor propunerilor. Eu aș vrea să fie redeschis totul mai devreme. Sunt avansate discuții pentru teste pilot pentru Teatrul Național și Opera Națională.
Dacă ne vaccinăm, vom renunța și la mască. Trebuie să ne gândim după ce avem ținta de 10 milioane de vaccinați, până atunci nu are rost.”, a spus Florin Cîţu.
Întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintelui potrivit căreia la 1 iunie vor fi prezentate evaluările pentur posibila relaxare, Cîţu a răspuns: ”Are dreptate preşedintele, am dreptate şi eu. Da, este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu vom reveni 100%, dar vom arăta un prim pas, când vom avea rată de vaccinare de 30% şi apoi paşii următori. Soluţia este să ne vaccinăm”.
https://www.facebook.com/guv.ro/videos/489805288825845
Din comitetul interministerial fac parte Ministerul Finanţelor, Minsterul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, CNCAV, DSU şi INSP. Ministerele sunt reprezentate la nivel de ministru sau secretar de stat desemnat, în cazul în care şedinţele Comitetului sunt prezidate de vicepreşedinte, iar celelalte instituţii de conducătorii lor.
„Comitetul are ca scop stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19”, prevede decizia de înfiinţare publicată în Monitorul Oficial..
Astfel, Comitetul are ca atribuţii: stabilirea domeniilor de intervenţie şi a coordonatorilor acestora, stabilirea acţiunilor prioritare şi a măsurilor specifice, la propunerea ministerelor sau a instituţiilor competente, stabilirea calendarului de implementare, precum şi monitorizarea şi evaluarea îndeplinirii atribuţiilor.
Cîţu, despre lipsa medicamentelor oncologice: Aşteptăm concluziile să vedem când s-a aflat, cine a ştiut
Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că aşteaptă concluziile ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, în privinţa situaţiei medicamentelor pentru bolnavii de cancer, menţionând că atunci va vedea „când s-a aflat şi cine a ştiut”.
„În ceea ce priveşte situaţia de la Ministerul Sănătăţii, să aşteptăm concluziile pe care le va lua doamna ministru. (…) Haideţi să aşteptăm concluziile, este o informaţie pe care am avut-o, o avem cu toţii acum şi să aşteptăm concluziile să vedem când s-a aflat, cine a ştiut şi după aceea venim cu ele publice”, a afirmat premierul, întrebat dacă ştia de situaţia gravă a bolnavilor de cancer de la Institutul Oncologic Bucureşti şi dacă a fost informat de fostul ministru al Sănătăţii.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii a transmis că există discontinuităţi de aprovizionare la Institutul Oncologic Bucureşti pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer, această situaţie datorându-se „unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent”.
„Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti (IOB) şi reprezentanţilor direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii un raport privind situaţia aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului. Conform datelor furnizate de către cei responsabili, în prezent, în cadrul unităţii sanitare, există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer. Această situaţie se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare şi pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru”, a informat, joi, Ministerul Sănătăţii.