Florin Cîţu a anunţat că vaccinare anti-COVID în România „merge bine”, fapt confirmat şi de statisticile la nivel mondial.
„Campania de vaccinare merge bine. Astăzi avem şi o confirmar de la nivel internaţional. Bloomberg prezintă nişte date care arată că România este pe locul 18 la nivel global şi pe locul 6 la nivel european în ceea ce priveşte această campanie de vaccinare
Mă interesează foarte mult. Cum primim dozele să accelerăm ritmul. Am ajuns treptat la o medie de 13.000. Astăzi au fost 34.000 de vaccinuri făcute. Mergem spre 50.000. Noi am spus că putem să ajungem la 150.000 de vaccinuri făcute pe zi, doar să avem dozele”, a declarat premierul Florin Cîţu, la Europa FM.
„Am primit şi câteva veşti în ceea ce priveşte numărul de doze pe care le vom avea până la finalul lunii martie. De la Pfizer, aşteptăm 2,4 milioane plus 430.000 de doze de la Moderna”, a precizat Cîţu.
Premierul a spus că aproape două milioane de persoane vor fi vaccinate.
„Ţinta pe care am anunţat-o şi este o ţină fermă este avem în septembrie 10,4 milioane de persoane vaccinate cu cele două vaccinuri – cu rapelul şi vaccinul iniţial.
Pentru a avea această ţintă atinsă, am cumpărat încă opt milioane de doze”; a explicat şeful Executivului.
De asemenea, Florin Cîţu a afirmat că „vom ajunge în martie, vor fi cam 220.000 pe săptămână de vaccinuri de la Pfizer”.
„În plus, AstraZeneca ar putea să aibă aprobarea de la Uniunea Europeană în lunile următoare şi apare din semestrul doi şi AstraZeneca”, a explicat premierul.
„Cele opt milioane pe care le-am cumpărat vin din trimestrul doi. Vom avea aceste vaccinuri până în septembrie”, a adăugat el.
„Obiectivul nostru este ca până în septembrie să avem 10,4 milioane, mai mult de 70% dintre cetăţeni să fie vaccinaţi, ceea ce înseamnă că putem să ne gândim la sfârşitul pandemiei. Totul depinde de ce se întâmplă în alte ţări”, a afirmat Cîţu.
Premierul a explicat că Guvernul condus de Ludovic Orban a pregătit campania de vaccinare încă de anul trecut.
„Am pregătit campania de vaccinare încă de anul trecut, cu Guvernul precedent. Să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi. Suntem pregătiţi. Avem luat în calcul şi personal pentru 150.000 de vaccinări pe zi. Nu suntem încă acolo. Clar vom avea personalul pentru că aşa am construit această campanie”, a explicat şeful Executivului.
„S-ar putea să fie decontaţi şi din fonduri europene, dar deocamdată am plătit. Vom vedea după aceea. Sunt costuri care sunt legate de centrele de vaccinare sau de această campanie pandemie care pot fi decontate din fonduri europene. Încercăm să reducem presiunea pe bugetul naţional.
La centrele de vaccinare, din discuţiile pe care le-am avut, vor putea fi decontate anumite cheltuieli”, a explicat Cîţu.
„Trebuie să ajungem la 930 de centre. Vreo 330 trebuiau să fie acum, săptămâna aceasta. Ţinta este 930 de centre la care vom ajunge.
Am avut o discuţie cu prefecţii despre centrele de vaccinare. Nu construim spitale. Avem locuri unde oamenii vin 15 minute, se vaccinează, stau pentru a fi monitorizaţi şi apoi pleacă acasă”, a spus premierul.
„Prin OUG s-a clarificat că banii cheltuiţi de autorităţile locale pentru aceaste centre de vaccinare vor fi decontaţi de la bugetul de stat”, a adăugat el.