„În acest domeniu pericolele cu care ne confruntăm în fiecare zi sunt din multe părţi. Sunt atacuri sponsorizate de state care ţintesc, să zicem, instituţii strategice ale unei ţări, infrastructuri critice. Aceste atacuri au loc în fiecare ţară, şi în România. Suntem o ţintă a atacurilor sponsorizate statal pentru că noi suntem membri NATO, UE şi unele state care sunt angajate în astfel de atacuri ne ţintesc şi pe noi. Ei vor să fure informaţii strategice din România şi, de asemenea, ţintesc infrastructurile noastre critice”, a spus Cosmoiu la o conferinţă pe tema evaluării constante a ameninţărilor, organizată de NATO şi Institutul Aspen, scrie Mediafax.
El a dat exemplul Ucrainei, unde alimentarea cu energie a fost tăiată pentru o mare regiune, spunând că astfel de lucruri s-ar putea întâmpla oriunde în lume şi că din acest motiv România a încercat să-şi sporească capacităţile de protecţie a infrastructurii critice.
Cosmoiu a afirmat că recent grupuri criminale au ţintit sistemele financiar-bancare din România şi că o altă ameninţare e reprezentată de atacurile cibernetice din partea extremiştilor.
„Atacurile criminale au loc în fiecare zi în România. Recent, anul acesta şi anul trecut grupuri criminale au ţintit şi sisteme financiar-bancare din România. De asemenea, ne confruntăm în fiecare zi atacurilor cibernetice din partea extremiştilor. Aceste atacuri nu sunt foarte sofisticate, capacităţile lor sunt destul de reduse, dar trebuie să menţionăm acest fenomen pentru că ei încearcă să-şi crească aceste capacităţi. România are mai multe programe pentru a-şi creşte capacitatea tehnică”, a arătat şeful Centrului Cyberint din cadrul SRI.