Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a trimis tuturor băncilor o Notă, consultată de HotNews.ro, redactată în termeni duri, prin care le cere acestora să nu mai arunce vina pe Banca Națională și mai ales, să-și considere clienții parteneri, nu teroriști financiari. Să facă dovada unei atitudini mai maleabile cu clienții pentru că astfel ar avea toate părțile de câștigat.
Scandalul a pornit de la mai multe reclamaţii făcute de cleinţii băncilor :
„Ne-am prezentat în toamna trecută la bancă pentru a ni se actualiza datele firmei. Cu un drum, urma să le actualizăm și pe cele pe persoană fizică. Am completat formularele și a doua zi, surpriză: ne-au fost blocate conturile. Am cerut explicații și ni s-a spus că a fost o întârziere în procesarea internă a datelor și că oricum ne-au trimis din vară un email în care ne anunțau că trebuie să ne actualizăm datele. Nu există acel pretins email”, spune A.M., unul dintre clienți.
„Am fost să-mi actualizez datele firmei, iar fata de la ghișeu m-a întrebat dacă sunt asociatul unic al firmei. I-am confirmat, așa cum arată și documentele depuse la deschiderea de cont pe persoana juridică. M-a întrebat apoi de unde îmi obțin veniturile pe persoană fizică. Am întrebat dacă sunt la bancă sau la Fisc, că nu era clar după ce întrebări primeam. Fata mi-a răspuns că BNR a dat o directivă prin care îi obligă să ceară aceste date de la clienți și că doar aplică ce solicită Banca Națională. I-am spus funcționarului că poate să vadă foarte bine și singur de unde îmi obțin veniturile întrucât contul personal e tot la ei. Să-și deschidă frumos computerul și să se uite de unde mi se virează banii”, spune C.L., clienta unei bănci din top 5, potrivit hotnews.ro
„M-au întrebat câți bani estimez că voi câștiga în 2021 pe persoană fizică, eu fiind acolo ca să-mi actualizez datele firmei. I-am spus că fiind jucătoare la Loto, estimez că voi câștiga un milion de euro, dar că nu e foarte sigur. Mi-a spus să nu glumesc cu așa ceva, că e vorba de o Directivă a BNR și că sunt obligată să le răspund!”, spune și B.T., care are o firmă mică în domeniul confecțiilor.
Directiva europeană privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului a apărut ca urmare a mecanismelor sofisticate de spălare a banilor. BNR nu dictează niciunei bănci cum să arate acele norme, acestea fiind decizii interne ale bancherilor comerciali, astfel că se ajunge la măsuri care deranjează clienţii.
BNR îi dă o mână de ajutor lui Cîţu şi reduce dobânda cheie la 1,25% pe an
Nota lui Florin Georgescu și-a produs efectul. „Ca urmare a Notei d-lui Prim-viceguvernator ne-am instruit colegii să fie mult mai atenți cu clienții. Au existat câteva cazuri în care poate cei de la ghișee au pus întrebări pe un ton considerat de client neprietenos sau care ar fi putut fi interpretat drept un interes care excede Directiva europeană, dar am luat urgent măsuri ca asemenea incidente să nu se mai repete”, spune CEO-ul unei bănci locale.