Florin Hozoc, avertisment privind TIR-urile ATI. Expertul în sănătate publică trage un semnal de alarmă şi spune că în TIR-urile ATI se pot produce tulpini noi ale virusului, precizând că pacienţii care ajung acolo nu au nicio şansă să scape neinfectaţi.
„Ne-am obișnuit să lucrăm cu improvizații. Aceste unități mobile au fost folosite ca niște spitale pe roți. Cea mai parte dintre ele se defectează. Încearcă să arate că ei produc locuri la ATI , dar nu se produc așa de ușor. Avem niște oameni care au murit, pentru ca cineva a vrut să raporteze cu mândrie că a făcut locuri la ATI.
În acest TIR unde nu poți să faci ventilație, poți să ai persoane care au tulpini diferite de virus, încât în acest spațiu se poate produce o tulpina nouă. Dacă unul dintre ei vine cu o infecție bacteriană, spațiul din acel TIR este prost ventilat. Toti acei pacienți nu au nicio șansă să scape neinfectați.
Este și mai mare dovadă de lipsă de competență și empatie. Atunci când bagi 8 pacienți într-un tir asta înseamnă a că nu-ți pasă , optează să raportezi paturi la hectar. Indiferent dacă s-ar fi opus managerul acelui spital , nu l-am văzut nici pe Arafat care să spună avem 160 de pacienți este nevoie de spitalul vostru, nu. Au trimis un birocrat de la DSP care să impună această evacuare. Spitalele din București sunt pline. Sunt blocate unitățile de primiri urgențe”, a explicat expertul în sănătate, potrivit AlephNews.
Reamintim că trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit luni seara după o defecţiune la TIR-ul ATI – unitatea mobilă de Terapie Intensivă – de la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor.
Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că, luni, în jurul orei 16,25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”.
„Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat, cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situaţia şi să încerce, bineînţeles, să ventileze bolnavii, ca să preia bolnavii pe balon, nu erau toţi intubaţi care erau în TIR”, a precizat Raed Arafat.