„Ministerul Public a avut ocazia și a depus observații. Dar aici nu discutăm de un dialog al surzilor sau al celor care aud mai bine. Un dialog normal în Parlament înseamnă că ascultăm toate punctele de vedere. Toate aceste modificări sunt venite fie din partea CSM, fie a asociațiilor profesionale. La foarte multe dintre ele avem chiar o decizie unanimă. (…) Un dialog normal este acela când în Parlament ascultăm toate punctele de vedere, asta facem noi acum”, a afirmat Iordache la Parlament.
El a susținut că „nu poate să existe o dezbatere mai largă și mai concretă decât se desfășoară astăzi în Parlament” pe marginea Legilor Justiției, iar acest aspect ar trebui observat și de cei care protestează.
„Atât timp cât factorul politic nu intervine decât prin a prelua toate amendamentele venite de la asociațiile profesionale, cred că e cel mai bun mod de consultare. Toți cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm cu sprijinul asociațiilor profesionale, cât și al CSM să facem niște legi mai bune. Am constatat cu toții că Legile Justiției adoptate la momentul 2004, modificate în 2005 sunt niște legi care acum ar trebui modificate pentru că, pe de o parte, nu conțin deciziile CCR la foarte multe din acele articole. 2 — există acum, discutăm de Legea 303 o decizie unanimă în care se dorește separarea carierelor. În momentul în care discutăm despre aceasta, trebuie să ținem cont de opțiunea judecătorilor și procurorilor. Apoi, o chestiune foarte importantă — discutăm de răspunderea magistraților. Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, ținând cont de toate observațiile pertinente (…) și nu în Parlament, atunci unde?”, a spus Iordache.
Miercurea trecută, președintele Klaus Iohannis a declarat că este îngrijorat cu privire la Legile Justiției, deoarece există un „dialog al surzilor” între cei care promovează schimbările legislației specifice și sistemul judiciar.
„Este foarte bine că se lucrează la Parlament și seara și dimineața, important nu este când se lucrează, ci rezultatul să fie unul rezonabil. Sunt foarte îngrijorat fiindcă se poate constata cu ușurință un dialog al surzilor între cei care promovează schimbările legislației specifice și sistemul care ar trebui să pună pe urmă în practică această legislație. Avem opinii negative de la CSM, din societatea civilă și cred că ar fi momentul acum, în ceasul al 12-lea, ca parlamentarii să înțeleagă nevoia unei consultări reale, așezate, cu toți factorii implicați, că dacă tot trebuie să se schimbe legislația în domeniul Justiției și, probabil, este nevoie de unele modificări, să fie făcute acele modificări care sunt necesare și să fie făcute după o discuție prealabilă cu toți cei implicați și să se țină cont de opiniile celor care vin să îmbunătățească această legislație”, a afirmat Iohannis după ce a participat la o dezbatere la Ploiești.