„Propunerile pe care noi le-am făcut țin cont de propunerile pe care magistrații le-au făcut. Fără îndoială, este un aviz consultativ. Ceea ce e important pentru noi ar fi să stăm de vorbă aplicat pe fiecare articol și pe acele propuneri constructive pe care noi le-am făcut. Este vorba despre o independență a Inspecției Judiciare, este vorba despre o numire a procurorilor și a judecătorilor, cât și de răspunderea magistraților. Sunt chestiuni care considerăm în acest moment că trebuie reglementate. Sunt foarte multe decizii ale CCR care trebuie cuprinse în cele trei legi”, a afirmat Iordache, întrebat în legătură cu poziția procurorilor anticorupție privind proiectele de modificare a Legilor Justiției.
Întrebat ce se întâmplă dacă avizul CSM va fi negativ, Iordache a subliniat că se va ține cont de toate avizele și de pozițiile exprimate în comisie.
„Fără îndoială ținem cont de toate avizele, ținem cont de pozițiile exprimate în cadrul comisiei. Vom invita la discuții atât reprezentanții CSM, cât și reprezentanții Ministerului Justiției și reprezentanții asociațiilor profesionale”, a adăugat Iordache.
El a precizat că proiectele de modificare a Legilor Justiției vor intra miercuri în dezbaterea comisiei speciale parlamentare.
Procurorii anticorupție au apreciat, miercuri, că, în lipsa unei consultări a magistraților și a unor studii de impact, se impune respingerea „în bloc” a proiectelor de modificare a Legilor Justiției, prin acordarea de către CSM a unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ.