Florin Iordache a explicat că a recurs la delegarea atribuţiilor deoarece se află în Parlament la dezbaterea bugetului.
„Delegarea este de operațiuni curente, începând de la salarii până la răspunsuri către cei cărora trebuie să le dăm un răspuns foarte clar. Deci, în continuare atribuțiile de ministru le exercit eu, dar răspunsurile curente către autorități le poate semna un secretar de stat”, a afirmat Iordache, la Parlament, după ședința CExN al PSD.
„Datorită faptului că sunt acum la Parlament. Este un gest normal ca operațiunile curente de la salarii până la răspunsuri pe care trebuie să le dăm către autorități un secretar de stat să poată semna. Nu este nimic nou. (…)E normal (să fiu în Parlament—n.r.), nu discutăm despre buget? Și săptămâna trecută același lucru l-am făcut: a semnat un secretar de stat. Deci, repet, operațiunile curente. Eu mă duc dimineața și după-amiaza. În perioada în care eu lipsesc în Parlament, cineva trebuie să semneze, asta este singura chestiune”, a subliniat Iordache.
Florin Iordache a mai spus că Ordonanța privind modificarea Codului Penal se află la Parlament și este „perfect constituțională”.
„Ordonanța este în Parlament. Parlamentul, fără îndoială, va lua cea mai bună decizie. (…) Și către Parlamentul European și către colegii mei răspunsul este că în acest moment este în Parlament și ordonanța este perfect constituțională”, a afirmat Iordache, întrebat ce răspuns dă celor care cer să retragerea ordonanței.
„Și eu l-am întrebat pe domnul ministru Iordache, pentru că auzisem pe surse că își dă demisia. Și l-am întrebat și eu în plenul CEx-ului despre ce e vorba și mi-a spus pentru că de la DNA s-au solicitat documente care trebuiau să fie semnate oficial de șeful instituției și el trebuia să vină aici și a delegat aceste atribuții. Ceilalți miniștri nu aveau de ce să facă acest lucru”, a explicat Dragnea într-o conferință de presă.
Premierul Sorin Grindeanu a arătat că a solicitat fiecărui ministru să nu trimită secretar de stat atunci când prezintă bugetul în comisiile de specialitate din Parlament.
„L-am întrebat acest lucru pentru că, pentru câteva ore, atât timp cât a fost prezent în ședința CEx, înțeleg că au venit anumite instituții ale statului și trebuiau puse la dispoziție anumite documente, înregistrări din Ministerul Justiției. Cineva trebuia să semneze de predare-primire cu acele instituții. (…) Va veni în Parlament, e normal. Am cerut fiecărui ministru să nu trimită secretar de stat când se prezintă bugetul în comisiile de specialitate, ci să vină miniștrii, e normal ca activitatea ministerelor să continue, e o chestiune de procedură”, a menționat Grindeanu.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a delegat până în 7 februarie atribuțiile curente referitoare la desfășurarea activității MJ. Potrivit reprezentantului MJ, atribuțiile au fost delegate secretarului de stat Constantin Sima, începând cu data de 1 februarie și până în 7 februarie.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea codurilor penale și grațierea.