Update. Scriitorul și publicistul Mircea Cărtărescu acuză actuala putere PNL de faptul că nu a fost în stare să-l oprească pe Florin Iordache în cursa pentru șefia Consiliului Legislativ.
„Dacă puterea actuală n-a reușit să-l împiedice pe Florin Iordache să se-nscăuneze pe viață la șefia Consiliului Legislativ, ea nu se mai poate numi putere, ci neputință”, a precizat scriitorul Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.
Update. „Domnul Zegrean, excelent jurist de altfel si ale carui analize constitutionale le apreciez foarte mult pentru rigoarea lor, a obtinut doar 41 de voturi pentru presedintia Consiliului Legislativ, sustinerea din partea PNL fiind doar o alta ipocrizie politica. Grupurile parlamentare PNL au 82 de membri in CD si 31 la Senat, adica 113 in total. Aparent mai putin de jumatate dintre liberali l-au votat. Insa, cum USR-istii au dat propriului lor candidat doar 2 voturi (!!!) si banuiesc ca nu au votat cu Florin Iordache (care a strans 185 de voturi, mai multe decat numarul pesedistilor!), e posibil ca din cei 41 pentru d-ul Zegrean majoritatea sa fie useristi. Tradare sa fie, dar s-o stim si noi!”, a spus pe pagina sa de Facebook Adrian Toni Neacșu.
Update. Liberalii au transmis că PSD reuşeşte să compromită, prin toxicitatea alegerii lui Florin Iordache, o nouă instituţie fundamentală în statul român – Consiliul Legislativ. „Nu există sfidare mai mare decât aceea de a-l pune paznic asupra legislaţiei României pe cel care a făcut tot posibilul pentru a hăcui legislaţia în domeniul justiţiei, un adevărat torţionar al statului de drept, servitorul de încredere al lui Liviu Dragnea”, arată reprezentanţii PNL, într-un comunicat de presă.
„Alegerea lui Florin Iordache arată că PSD nu a înţeles absolut nimic din mesajul pe care l-a primit din partea românilor la urne. Sinecurismul este o boală veche a PSD, care se vrea a fi mascată prin încercarea eşuată din aceste zile de a confecţiona imaginea unui partid care s-ar reforma. Dovada faptului că PSD rămâne un partid retrograd, toxic şi nereformabil este tocmai susţinerea lui Florin Iordache în poziţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, înainte chiar de a corecta cadrul legislativ al acestei instituţii şi cu speranţa de a obţine un mandat pe viaţă şi de a profita de configuraţia actuală a Parlamentului. Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ va trebui revizuită”, transmite PNL, într-un comunicat de presă.
Update. Senatoarea USR Florina Presadă a anunţat că a depus un proiect de lege, în procedură de urgenţă, la Camera Deputaţilor care prevede limitarea mandatului preşedintelui Consiliului Legislativ la 5 ani. Funcţia este deţinută pe viaţă. Parlamentul a votat în plen reunit marţi numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ.
„Tocmai am depus la Camera Deputaţilor în calitate de primă cameră sesizată un proiect de modificare a legii de funcţionare a Consiliului Legislativ. Acesta prevede un termen de 5 ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi situaţii care pot atrage revocarea din funcţie a preşedintelui CL şi a preşedinţilor de secţii. Vă asigur că dacă proiectul nu va trece de această majoritate parlamentară, ne vom bate pentru el în următorul legislativ. Iubiţi România cu ochii deschişi”, a scris Florina Presadă marţi pe Facebook.
Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.
„Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc pe o durată de 5 ani, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri formulate de birourile permanente reunite, cu avizul comisiilor juridice reunite. Mandatul poate fi reînnoit o singură dată. Aceştia exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin.(3) în faţa preşedinţilor celor două Camere”, potrivit iniţiativei legislative a Florinei Presadă.
Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii în funcţie îşi exercită mandatul pe o perioadă de 5 ani de la numirea în funcţie, până la depunerea jurământului de către noii preşedinţi, mai prevede proiectul de lege.
De asemenea, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii sunt obligaţi: „- să îşi îndeplinească funcţia încredinţată cu imparţialitate şi cu respectarea Constituţiei; – să se abţină de la orice activitate sau manifestare contrare independenţei şi demnităţii funcţiei lor”.
Dacă încalcă acele obligaţii, atunci aceştia pot fi revocaţi din funcţie.
Update. Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Liderul USR, Dan Barna, susţine că mutarea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este „o sfidare la adresa oricărui român cinstit”. „Domnul Iordache a fost vârful de lance al regimului Dragnea în lupta pentru distrugerea justiţiei independente”, susţine Barna, afirmând că pentru asta, Iordache „a fost răsplătit cu un post pe viaţă în fruntea unei instituţii a statului român”.
Update. Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ.
Au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.
Consiliul Legislativ vine cu aviz pe toate proiectele de lege depuse în Parlament înainte ca acestea să intre în dezbaterea celor două Camere. Şefii instituţiei sunt numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, dar legea nu prevede o limită de mandat şi nici o procedură prin care să poată fi revocaţi. De aceea, Florin Iordache va primi mandat pe viaţă.
Fostul şef al Consiliului Legislativ Dragoş Iliescu, care are acum 77 de ani, s-a aflat la şefia instituţiei un sfert de secol. Prima dată, în anul 1995, Dragoş Iliescu a fost numit de Parlament şeful unei secţii a Consiliului. Opt ani mai târziu, în 2003, a devenit preşedintele instituţiei şi a stat în funcţie până în vara acestui an.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au prelungit termenul pentru depunerea candidaturilor pentru funcţia preşedinte al Consiliului şi cea de preşedinte al secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ. Decizia a fost luată după ce luni nu a fost depusă nicio candidatură. Marţi după-amiază se va întâlni plenul reunit.
Florin Iordache va rămâne mult în minţile românilor, după ce a admis, pe vremea când era ministru de Justiţie în Guvernul Grindeanu, celebra Ordonanţă 13. Sute de mii de oameni au ieşit atunci în stradă şi-au cerut de urgenţă anularea ei. La puţin timp, Iordache a fost demis din funcţie, însă de-a lungul timpului şi-a tot făcut simţită prezenţa. De asemenea, acesta este cunoscut şi după ce a fost surprins făcând scene obscene în Parlament. Printre ultimele proiecte se numără şi cel care elimină restricţia ce spune că membrii partidelor politice să fie numiţi în cadrul conducerii ANCOM (prin eliminarea unui articol din actuala lege de funcţionare a instituţiei) şi relaxează calificările obligatorii pe care aceştia trebuie să le deţină pentru a accede la aceste funcţii. Noul “Comitet de reglementare” ar trebui să aprobe toate reglementările emise de instituţie şi ar urma să aibă 7 membri, inclusiv preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei.