„Sunt cel puţin 100 de articole care pot fi îmbunătăţite. S-a plecat de la deciziile CCR, care sunt în general obligatorii, dar s-a venit şi cu chestiuni practice pe care CSM le-a invocat că prin modificarea Codului de procedură civilă. (..) Sunt mai multe chestiuni, unele sunt chiar necesare, cu durata procesului, cu executarea silită, cu durata în care un judecător ar trebui să motiveze o hotărâre, aţi văzut că sunt cel puţin două opinii, aceea de a fi în 45 de zile sau dacă nu, în 30 de zile plus 30, în total în 60 de zile. A fost o întreagă dezbatere şi discuţie legată de cine ar trebui să motiveze o hotărâre, dacă judecătorul respectiv, din motive neimputabile lui, părăseşte instanţa, adică este promovat la o instanţă de acelaşi rang sau la o instanţă de rang superior. Sunt foarte multe lucruri. N-aş putea spune că sunt unele mai importante decât altele”, a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, la finalul şedinţei de miercuri a Comisie speciale în care au fost dezbătute modificările la Codul de procedură civilă.
Forul legislativ de specialitate nu a dat vot asupra amendamentelor de modificare a Codului de procedură civilă, ci a făcut o trecere în revistă a acestora şi o dezbatere asupra propunerilor. Şedinţa a durat patru ore, iar la discuţii au participat şi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai Parchetului General şi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).
Următoarea şedinţă a Comisiei pentru legile justiţie care va avea ca subiect Codul de procedură civilă se va desfăşura miercuri, 23 mai, de la ora 14.00. Forul parlamentar de specialitate are în dezbatere şi proiecte de lege care vizează modificări la Codul penal şi cel de procedură penală.