Acesta a subliniat că prioritățile ministerului nou înființat vor fi cele ale mediului de afaceri și a atras atenția că România are nevoie să-și crească masa întreprinderilor mici și mijlocii, dar și a firmelor medii și mari ce realizează activități de internaționalizare.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri susține că Programul de export va fi finanțat „corespunzător”, în timp ce banca pentru IMM-uri, „o necesitate pentru toți partenerii”, va fi înființată în trimestrul al treilea al acestui an.
Jianu a mai vorbit în interviu despre atragerea investițiilor străine în economie, dar în egală măsură și pe cele ale întreprinzătorilor autohtoni, precum și despre programul de susținere a școlilor profesionale pentru dezvoltarea unor meserii „atât de necesare pe piața forței de muncă”, arată Agerpres.
„Primul act administrativ semnat de mine ca ministru a fost constituirea Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat. În Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat avem un număr de peste 50 de organizații ale mediului de afaceri. În organigramă, acest comitet consultativ se află imediat sub poziția de ministru, așa încât toate actele normative, toate acțiunile noastre vor fi decise în cadrul acestui comitet. Întâlnirile Comitetului consultativ vor avea o frecvență lunară.
Pe de altă parte, redeschidem Institutul de Comerț Exterior ca parteneriat public-privat, un upgrade a ceea ce înseamnă Consiliul pentru Export în acest moment, o eficientizare și a activității, dar și a componentelor acestui institut. În toate activitățile noastre ne vom ghida după ce înseamnă agenda mediului de afaceri.
Ajutor de stat de jumătate de miliard de euro
Programul de ajutor de stat va avea alocată o sumă de 500 de milioane de euro și va fi împărțit 33% pentru firmele care au cifră de afaceri între zero și un milion de euro, 33% pentru firmele care au cifră de afaceri între un milion și zece milioane de euro și 34% pentru firmele care au cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. Sunt foarte importante atât investițiile străine, dar și investițiile întreprinzătorilor autohtoni. Bineînțeles, direcțiile pe care le-am menționat anterior, acelea de mediu de afaceri și IMM-uri, dar și atragerea de investiții vor fi în egală măsură abordate. Și nu uităm nici componenta de export, pentru că România are nevoie să-și crească masa întreprinderilor mici și mijlocii, dar și a firmelor medii și mari care realizează activități de internaționalizare.
Trebuie să subliniez că vom lansa ‘Programul România Start-up național’, care este cel mai ambițios, cel mai puternic program realizat de după revoluția din 1989. Un program care va finanța 10.000 de start-up-uri anual, cu o sumă de până la 50.000 de euro. Această măsură este cuprinsă în Programul de guvernare. ‘România Start-up național’ a fost prezentat în public. Este un program care va clasa România ca o țară extrem de atractivă pentru dezvoltarea de start-up-uri. Coroborez și cu alte măsuri de debirocratizare, cum ar fi acea deja celebră lege a celor 102 taxe. În această lege sunt 20 de taxe excluse de la Registrul Comerțului și oamenii trebuie să știe că, în acest moment, să îți faci o firmă în România este gratuit. Acesta este mesajul pe care trebuie să îl ducem fiecărui cetățean român, dar nu numai. Acest mesaj trebuie dus și investitorilor tineri din țările din jurul României, care vor să vină în România să-și dezvolte o afacere. Avem posibilitatea de a deschide o firmă gratuit, impozitarea este una dintre cele mai atractive din regiune, iar când vom avea și programul ‘România Start-up național’ vom avem aproape toate coordonatele de dezvoltare a unei afaceri. De la 1 mai pornim deja acest program. Programul „România Start-up național” va funcționa, cu siguranță, pe întreg mandatul acestui guvern, adică timp de 4 ani. Vrem, de altfel, să-l cuprindem și în Codul economic al României și sunt sigur că toate celelalte partide politice și actori ai vieții politice, economice și sociale vor susține acest tip de program, pentru că va crea noua pătură de întreprinzători.