Florin Roman a arătat că intenţionează închiderea, la începutul anului viitor, a proiectului RO-NET, care prevede conectarea la internet, prin intermediul fibrei optice, a 700 de localităţi din zone izolate.
Roman spune că acest proiect vizează aproximativ 180.000 de gospodări, 400.000 de cetăţeni şi 8.000 de firme private şi instituţii, dar că acesta are două impedimente pentru a fi recepţionat. El a mai arătat că mai există şi alte proiecte blocate.
„La capitolul digitalizare, prioritatea numărul 1 a ministerului este cloud-ul guvernamental sau cum îl numesc eu mai simplu – „casa digitală” a României. Acest proiect are o finanțare de aproape 500 milioane de euro în PNRR și vreau să le mulțumesc și fostului ministru (n.r. Ciprian Teleman) și colegilor din minister pentru munca depusă. Sunt mai multe țări care și-au conectat bazele de date din ministere. Sperăm să facem asta prin cloud și mult mai important este partea de migrare a sistemelor IT în această casă digitală, cum imi place mie sa-mi spun.
Nu o să intru în partea tehnică – cu 4 centre de date si 25 de aplicatii de servicii digitale. Important este că va trebui luată o decizie cât mai rapidă pentru a demara partea de consultanță și asta înseamnă începutul anului viitor, astfel încât să începem operaționalizarea cloud-ului guvernamental.
O alta discuție este cine să realizeze acest cloud guvernamental. M-am uitat pe ce se întâmplă la nivel european. Sunt țări unde e parteneriat public privat (PPP), în altele e un investitor strategic 100%, iar în alte țări discutăm de instituțiile care au competențe în statul respectiv pentru a asigura o altă componentă extrem de importantă și anume partea de securitate cibernetică pentru a garanta că acele date colectate rămân în interiorul acelui stat și nu pot ajunge acolo unde nu trebuie.
Mai intervine aici o altă problemă, o întariziere care poate fi recuperata- cetățenia digitală pentru că nu putem vorbi de un circuit integrat în cloud dacă nu avem siguranța cetățeniei digitale pe partea de comunicații online”, a spus Florin Roman.
La începutul audierilor acesta a spus că în calitate de deputat a reușit să spargă o paradigmă pentru zona de digitalizare, reușind să contribuie la legea care a adus o simplificare a numărului de avize și certificate de urbanism.
„Pe partea proifesională, mulți dintre dvoastră cunoașteți – la 30 de ani eram președintele Consiliului de Administrație care făcea privatizarea de la Daewoo Craiova cu Fordul cu obligații de investiții de aproape 1 miliard de euro și am reprezentat interesele statului în zone fierbinți cum ar fi partea de energie – reprezentant al statului la Electrica și Electrica Serv – în zona financiar-bancară – și aici vorbim de interesele statului la CEC și Eximbank unde în calitate de presedinte sau administrator am luat decizii și pentru mine cel mai important lucru este că nu am plecat din aceste zone cu sechele sau scheleți în dulap, pentru că de regulă cei care au activat în aceste zone s-au ales și cu alte probleme.”, a spus Roman.
Ministrul propus al Digitalizării s-a arătat deranjat de întrebările despre competenţele care îl recomandă pentru acest portofoliu.
„Vin după 30 de ani de muncă, nu după 6 luni de activitate pe cartea de muncă așa cum e în cazul altora. 15 ani i-am petrecut în zona privată, 15 ani în zona de administrație publică și îmi asum decizii.”, a spus Florin Roman.