Magistraţii Tribunalului București l-au condamnat pe Florin Secureanu, fost manager al spitalului public Malaxa din București, la cinci ani și 10 luni de închisoare. Judecătorii l-au găsit vinovat la patru capete de acuzare, toate fapte de abuz în serviciu, și au contopit pedepsele. Aceasta este sentința pe fond şi există cale de apel.
„Contopește pedepsele de 3 ani închisoare, 3 ani închisoare, 2 ani şi 9 luni închisoare şi 2 ani şi 9 luni închisoare şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 10 luni închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, adică un spor de 1/3 din: 3 ani+2 ani şi 9 luni+2 ani şi 9 luni, adică un spor de 2 ani şi 10 luni închisoare)”, este decizia instanței în cazul Florin Secureanu, conform Libertatea.
Alături de pedeapsa principală, Tribunalul Bucureşti i-a aplicat lui Secureanu şi o pedeapsă complementară: interzicerea, pentru 3 ani, a exercitării unor drepturi – dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
În plus, rămân sub sechestru 8 terenuri și un imobil ce îi aparțin lui Secureanu în Mureș, Bacău, Dâmbovița și București.
Procurorii anticorupţie susțin că Secureanu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat, conform G4media.
Banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție, se arată în comunicatul DNA.
Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei.