În plus, Guvernul a mai decis ca Nistor Atanasă (PSD), înlocuit săptămâna trecută de Harasim în postul de subprefect, să îşi reia această funcţie. Schimbările au fost decise în şedinţa de miercuri.
Citeşte şi: Prefectul de Suceava, trimis la instanţă cu propunere de arestare preventivă
Florin Sinescu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu, de conflict de interese, uzurparea funcţiei, dar şi de uz de fals.
DNA a precizat că, în toamna anului 2012, Sinescu a intervenit în activitatea APIA Suceava, în afara cadrului legal și oficial, în scopul aprobării, de către funcționarii acestei instituții, a unor subvenții de peste 315.000 lei pentru Consiliul Local Udești, în campania 2012, suma reprezentând prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene și totodată un avantaj patrimonial creat primarului comunei respective.
„Sinescu a exercitat în mod deficitar și subiectiv controlul de legalitate asupra hotărârilor consiliului local Udești, prin care s-a concesionat ilegal (fără procedura de achiziție și licitație publică), suprafața de 806 hectare din patrimoniul comunei, asociației Acaup Adici Udești (formata pentru obținerea ilegală de fonduri europene de la APIA Suceava). Astfel, i-a permis primarului Udești, prin intermediul asociației să obțină subvenția în campania 2013, în valoare de aproximativ 419.000 lei, suma ce reprezintă prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene și totodată un avantaj patrimonial creat primarului, având în vedere ca a fost virat de asociație în contul Primăriei Udești”, se arată în comunicat.
Sursa citată subliniază că prin cele două infracțiuni a fost prejudiciat bugetul UE cu peste 724.000 lei, APIA — Direcția Antifraudă Control Intern și Supracontrol stabilind ca dosarele Consiliului Local Udești și asociația nu îndeplineau condițiile de integritate și conțineau documente fictive, lucru pe care conducerea APIA Suceava i l-a adus la cunoștință prefectului.
Procurorii îi acuză pe Sinescu că a intervenit pe lângă funcționari ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava pentru a găsi o soluție de deblocare a conturilor Primăriei Brodina și de a fi acceptată o declarație rectificativă, privind o datorie din 2008 în valoare de peste 462.000 lei, ce trebuia achitată de către primărie unei firme.
„Datoria avea la bază un contract de prestări servicii din 2008 privind construirea a 9 case în Brodina pentru familiile sinistrate, ca urmare a calamităților din 2008. Astfel, cu complicitatea lui Melen, a fost prejudiciat patrimoniul societății cu peste 1,2 milioane lei, incluzând penalitățile, ce nu a mai fost plătită de primăria Brodina, dar și bugetul de stat cu valoarea datoriei, în cuantum de peste 462.000 lei (care a fost înregistrată retroactiv în contabilitatea primăriei, fiind evidențiat ca și arierat și urmând sa fie achitat din bugetul de stat)”, susțin procurorii.
DNA menționează că, în perioada iunie 2014 — ianuarie 2015, Sinescu a apelat la mai mulți funcționari de la instituții aflate în coordonarea sa pentru a întocmi și completa documentația în vederea obținerii ilegale a unui titlu de proprietate pe numele unor persoane din familie, pentru un teren cu suprafața de 26.103 mp, situat pe raza comunei Moldovița.
De asemenea, conform procurorilor, Sinescu a numit persoane din subordine în comisia de concurs pentru postul de șef serviciu, concurs la care a participat și soția acestuia , iar ulterior, comisia astfel constituită, a declarat-o câștigătoare pe aceasta.
Anchetatorii au mai constatat că, în 30 decembrie 2014, Sinescu a intervenit pe lângă un funcționar din Serviciul Rutier Suceava pentru a ajuta o persoană să-și recupereze permisul de conducere reținut de polițiști rutieri din Iași.
Constantin Harasim, susţinut de PLR, a fost reinstalat de Guvern săptămâna trecută în funcţia de subprefect al judeţului Suceava, post pe care l-a mai ocupat în intervalul mai 2012-martie 2014, dar atunci cu sprijinul PNL.